Akkor rúgták ki a miskolci kórházigazgatót, amikor megpiszkálta a gyanús szerződéseket

Egészségügy
2018 február 13., 08:22
comments 144

Magam is csodálkoztam, amikor azt olvastam különböző lapokban, hogy valami baj van az egészségi állapotommal, emiatt mentettek fel”- mondta a Népszavának Tiba Sándor, a miskolci megyei kórház volt főigazgatója, akinek a megbízatását Balog Zoltán váratlanul a múlt héten vonta vissza

Indoklásként csak annyit mondtak neki, hogy már nyugdíjas korú, amit azért tart furának, mert már akkor is az volt, amikor tavaly áprilisban kinevezték. Szóval a volt igazgató nem tudja, igazából mi állhatott a leváltása mögött. 

A lapnak Tiba elmondta, hogy a kinevezése után elkezdte átnézni az öt tagkórház összevonásából létrejött, új giga kórház meglévő szerződéseit, és azok „közül mintegy tíz-tizenöt egyértelműen előnytelennek bizonyult”, ezért azokat megszüntették.

Hozzátette, hogy talált még egy-két nagyobb horderejű, problémás, pénzügyi szempontból kétséges megállapodást is, amiket átszámoltatott a kórház gazdasági vezetőivel. Az adatokat pedig elküldte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)  vezetőjének.

Tiba Sándor szerint a problémás szerződések közül az egyik a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződése volt. Szerinte a cég elmulasztotta a gépek rendszeres karbantartását, szervizelését, ezért tavaly tavasszal meghibásodott az egyik gyorsító, ami a mai napig nem működik. Egy gazdasági szakemberre hivatkozva azt mondta, 2006 és 2017 között másfél milliárd forinttal többet fizettek ki, mint kellett volna.

Az előnytelen szerződésről az egészségügyért felelős  államtitkárral és az ÁEEK vezetőivel is beszélt másfél hónappal ezelőtt. Szóban megegyeztek, hogy ne fizessen a cégnek, de írásos megerősítést nem kapott a cégtől. Tiba hozzátette, nem tudja, hogy ennek köze lehetett-e a leváltásához, de nem tud másra gondolni. 

A Népszava megkereste a Medcenter Kft.-t. A cég szűkszavúan annyit közölt, hogy a kórház új megbízott főigazgatójával, Papp Tiborral korrekt keretek között együttműködinek, és ennek megfelelően az onkológiai betegek sugárkezelése semmilyen veszélyben nincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.