Az ___emberek véleményére___ hivatkozva végül jelentősen megszigorítva nyújtották be a Stop Soros-törvénycsomagot a Parlamentnek

Jelentősen szigorítja a kormány a "Stop Soros" törvénycsomagot, és ilyen formában nyújtja be kedden az Országgyűlésnek - jelentette be a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Tuzson Bence kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tuzson Bence azt mondta, a kabinet megvitatta a több mint hatszáz beérkezett érdemi javaslatot, és "levonta a megfelelő következtetéseket". A törvénycsomag szigorított formában kerül majd az Országgyűlés elé. 

A legfőbb változás, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő. A cél, hogy Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg a nemzetbiztonsági vonatkozások megvizsgálása után. 

Azaz a jövőben a Belügyminisztérium hatásköre lehet majd annak eldöntése, hogy melyik, migrációval foglalkozó civil szervezet működhet Magyarországon, és melyik nem. A helyzetet bonyolítja, hogy korábban olyan civil szervezetekkel indokolta a Stop Soros-törvényt a kormány, amik nem is működnek Magyarországon, és nem világos, hogy van-e egyáltalán olyan civil szervezet ma az országban, amely „a migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni” szándékozza. 

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy ehhez a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell. A szolgálatoknak kötelességük lesz nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálni a kérelmező szervezeteket.