Letartóztatták Guatemala volt elnökét és az Oxfam vezetőjét

Összesen tíz embert tartóztatott le a guatemalai rendőrség, mivel a gyanú szerint sárosak egy tíz évvel ezelőtti korrupt buszbeszerzési ügyben. A gyanúsítottak között van az ország volt elnöke, Álvaro Colom és több minisztere, akik aláírták a szerződéseket.

Álvaro Colom letartóztatásaFotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

A történet külön érdekessége, hogy az egyik megvádolt ex-miniszter Juan Alberto Fuentes, aki most az Oxfam elnöke. Az egyik legismertebb brit segélyszervezetre rájár a rúd: a napokban lett botrány belőle, hogy egyes munkatársaik szexpartikat tartottak 2011-ben Haitin, miközben a földrengés okozta humanitárius válság elhárításán dolgoztak. 

Jobbra Juan Alberto FuentesFotó: CRIS BOURONCLE/AFP

Colom nem az egyetlen guatemalai vezető, aki bajba kerül a közpénzekkel való visszaélések miatt. A 2015-ben elnökké választott humorista, Jimmy Morales pont a korrupció visszaszorításának ígéretével lett népszerű, de tavaly már ki akarta utasítani az ENSZ által támogatott ügyészt, aki korrupcióval vádolta őt. (Reuters)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.