Letartóztatták Guatemala volt elnökét és az Oxfam vezetőjét

külföld
2018 február 13., 17:19
comments 60

Összesen tíz embert tartóztatott le a guatemalai rendőrség, mivel a gyanú szerint sárosak egy tíz évvel ezelőtti korrupt buszbeszerzési ügyben. A gyanúsítottak között van az ország volt elnöke, Álvaro Colom és több minisztere, akik aláírták a szerződéseket.

Álvaro Colom letartóztatása
photo_camera Álvaro Colom letartóztatása Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

A történet külön érdekessége, hogy az egyik megvádolt ex-miniszter Juan Alberto Fuentes, aki most az Oxfam elnöke. Az egyik legismertebb brit segélyszervezetre rájár a rúd: a napokban lett botrány belőle, hogy egyes munkatársaik szexpartikat tartottak 2011-ben Haitin, miközben a földrengés okozta humanitárius válság elhárításán dolgoztak. 

Jobbra Juan Alberto Fuentes
photo_camera Jobbra Juan Alberto Fuentes Fotó: CRIS BOURONCLE/AFP

Colom nem az egyetlen guatemalai vezető, aki bajba kerül a közpénzekkel való visszaélések miatt. A 2015-ben elnökké választott humorista, Jimmy Morales pont a korrupció visszaszorításának ígéretével lett népszerű, de tavaly már ki akarta utasítani az ENSZ által támogatott ügyészt, aki korrupcióval vádolta őt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.