Simicska 100 milliót hagyott az Elios kasszájában, hogy aztán Tiborczék pár hónappal később kivehessék

POLITIKA
2018 február 13., 15:58

Lázár János tegnap azt mondta, Simicska Lajos cégével, a Közgéppel kellene megfizettetni a büntetést, amelyet az Elios közbeszerzési sikeri miatt szabhat ki az Európai Bizottság, ha az OLAF-hoz hasonlóan a magyar ügyészség is talál bűncselekményt.

Lázár János és Tiborcz István a belvárosi Börze étteremben 2017. november 7-én.
photo_camera Lázár János és Tiborcz István a belvárosi Börze étteremben 2017. november 7-én. Fotó: Azonnali

Ahogy már említettük, a büntetés Simicskára terhelésére a kormánynak egyelőre nincs törvényi lehetősége. A jelentést ismerő 24.hu szerint ráadásul az OLAF által  szabálytalannak talált 35 projekt közül mindössze háromnál esett a Közgép-érára a felhívás kiírása, vagy az Elios-szal való szerződéskötés. Ami a javasolt, 13 milliárdos büntetés töredékét jelentené.

Lázár szerint az OLAF nem említi, hogy a Közgép egy ideig tulajdonos volt az Eliosban, de ez nem igaz. Az Elios azonban ezzel együtt is egyértelműen Tiborczhoz kötődik: 

  • A céget 2009 augusztusában alapította Erdei Bálint és Tiborcz István.
  • 2010-től 2013-ig a kormány akkori kedvenc cége, a Közgép egyik alvállalkozása volt a többségi tulajdonos, de Tiborcz ekkor is az igazgatóság tagja maradt.
  • 2013-ban pedig Erdei és Tiborcz visszaszálltak egy-egy általuk tulajdonolt vagyonkezelőn keresztül.

Ez a visszatérés különös módon zajlott, nem sokkal Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvője előtt:

A mérleg szerint több mint 98 millió forint volt az eredménytartalékban, és 21,4 millió forint adózott eredményt hagyott a pénztárban Tiborczéknak Simicska.

- írja a 24.hu. 

Miután Tiborczék cégei átvették az Eliost, még jobban beindultak a közvilágítási projektek, és ők már nem haboztak kivenni a pénzt:  a 2014-es évben már 470 millió forint volt az adózott eredmény, és ezt ki is fizettek a tulajdonosoknak osztalékként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.