A német városok ingyenes tömegközlekedéssel tisztítanák a levegőt

Tbg
környezetvédelem
2018 február 14., 13:18
comments 109

Az év végéig öt német nagyvárosban tesztelhetik a tömegközlekedés ingyenessé tételét, hogy ezzel is tisztítsák a városok levegőjét. 

Áder János berlini kipufogófüstben 2013 márciusában.
photo_camera Áder János berlini kipufogófüstben 2013 márciusában. Fotó: SOEREN STACHE

A radikális intézkedés emellett a különböző közlekedés eszközök flottáinak (taxik, buszok, villamosok) emisszióját is áttekinti, illetve korlátozza szükség esetén.

A lépés meglehetősen radikális és szokatlan a Guardian által csak „autós nemzetként” definiált németektől, illetve a kormánytól, ugyanakkor Németország azon nyolc uniós ország közé tartozik, amelyik kötelezte magát, hogy január 30-ig betartja az EU nitrogéndioxidra és a finomszemcsés szálló porra kialakított normákat.

Az egyelőre csak ígéret szintjén létező projektől a német kormány tájékoztatta az EU környezetvédelmi biztosát. „A légszennyezettség elleni küzdelem nem tűrhet halasztást” - fogalmaztak a javaslatot aláíró miniszterek.

Az „életveszélyes mértékű” légszennyezettség több mint 130 európai várost érint, a bizottság szerint évente 400 ezer halálos áldozatot követelve, és évente 20 milliárd euróval terheli meg az egészségügyi kiadásokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.