A korrupció ellen kikelő szambaiskola nyerte az idei riói karnevál versenyét

Jól jelzi a brazil társadalom elégedetlenségét, hogy egy korrupciós tematikával készülő szambaiskola, a Beija-Flor nyerte az idei riói feszivál versenyét. 

A Beija-Flor 12 szambaiskolát előzött meg, előadásukban aranytáskás, báránybőrbe bújt farkas kormányhivatalnokok is felbukkantak és az óriási korrupciós ügybe keveredő állami olajóriás, a Petrobras egy erőszakos és hatóságok által elnyomott favelává változott, míg a táncosok többek között egy lövöldözést is előadtak egy osztályteremben, melynek egy fiatal gyerek esett áldozatul. Eközben olyan témákról énekeltek az előadók, mint hogy a kapizság nyakkendőt és öltönyt visel.

Fotó: Ellan Lustosa/CrowdSpark
Fotó: Ellan Lustosa/CrowdSpark
Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

Brazíliában évek óta súlyos társadalmi feszültségekhez vezet a korrupció, amit csak tovább feszített, hogy kiderült, az állami olajóriás dollármilliárdokat fizethetett ki kenőpénzként kontiens-szerte szerződésekért cserébe. 

A szambaiskolák hónapokon át készülnek erre az előadásra, ami az év legfontosabb hasonló eseménye az országban. A parádé összköltsége a kétmillió dollárt is elérheti, miközben a belépőkért egyes akár ezer dollárt is ki kell fizessenek. 

A másodikh helyezet a Paraiso de Tuiuti lett, ők többek között a leváltott Michel Temer elnököt ábrázolták vámpírként. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.