A nagyon feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kialakulásának esélyét

2018 február 15., csütörtök 12:05
69

Francia kutatók kapcsolatot mutattak ki a nagymértékben feldolgozott ételek és a rák kialakulásának kockázata között. Feldolgozott élelmiszerek azok, melyek az előállítás során fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, a kutatók pedig a nagyon feldolgozott élelmiszerekre koncentráltak, olyan példákat említve, mint a torták, a csirkefalatok vagy a tömeggyártott kenyér. 

Összesen 105 ezer embert vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy minél több ilyen típusú élelmiszert fogyaszt valaki, annál magasabb nála a rák kockázata. A kutatással szemben számos kétely felmerül, és abban mindenki egyetért, hogy további vizsgálatokra lesz szükség, ugyanakkor a szakértők szerint addig is a legjobb, ha annyira egészségesen étkezünk, amennyire csak lehetséges. 

A BBC cikke említ pár nagyon feldolgozott élelmiszert, amire kitért a kutatás, ilyenek például a csomagolt, előgyártott kenyerek, a chipsek, a csokik, a cukros üdítők, a fasírtok és nuggetsek, a zacskós levesek és tészták, az ételek, melyek főleg cukorból, olajból és zsírból állnak. 

Azt amúgy eddig is lehetett tudni, hogy van összefüggés az étrend és a rák kockázata között, szóval ebben nem hozott új felismerést az eredmény: a dohányzás után az elhízás a második legkomolyabb rákkockázati tényező, és a WHO szerint a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a kockázatot. 

A kutatás nem mondta ki, hogy a nagyon feldolgozott élelmiszerek egyértelmű okai a rák kockázat alakulásának, hiszen egyéb tényezők, például életmódbeli szempontok is szerepet játszhatnak: akik sok ilyen típusú élelmiszert fogyasztanak, gyakran eleve kevesebbet mozognak, többet dohányoznak. 

Kutatók egyetértenek abban, hogy az eredményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és további kutatásokra lesz most szükség. Valamint érdemes az eredményt egy figyelmeztető jelként tekinteni, ugyanakkor az emberek nem szabad aggódniuk, ha időnként valamennyi feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, főleg addig, amíg mellé rendesen esznek zöldségeket, gyümölcsöket és rostokat. 

Volt olyan kutató is, aki szerint a nagyon feldolgozott élelmiszerek kategóriája egyszerűen túl tág, az eredeti kutatásban túl sok mindent vettek egy kalap alá, és ezért nem látni, mi okozhatja valóban a változásokat. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt