Cyril Ramaphosa, az eddigi alelnök váltotta Jacob Zumát Dél-Afrika élén

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Államfővé választotta a dél-afrikai parlament Fokvárosban Cyril Ramaphosa eddigi alelnököt, miután a korrupciós botrányba keveredett Jacob Zuma szerda este lemondott az államfői posztról.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus képviselői közül többen énekelni kezdtek, és táncra perdültek azt követően, hogy pártelnöküket az ország vezetőjévé választották. Az ellenzéki, radikális baloldali Gazdasági Szabadságharcosok nevű párt politikusai viszont még a voksolás előtt kivonultak az ülésteremből. A vezetőjük, Julius Malema közölte, hogy nem óhajtják legitimálni a kormánypárt jelöltjét.

A 65 éves Ramaphosa a Dél-Afrikai Köztársaság ötödik köztársasági elnöke a faji elkülönítésen alapuló apartheidrendszer felszámolása óta. Az 1990-es évek végén az egykori szakszervezeti vezető Nelson Mandela akkori államfő egyik legesélyesebb utódjának számított.

A 2014 óta alelnöki tisztséget betöltő, kiváló diplomáciai érzékkel rendelkező Ramaphosa üzletemberként jelentős vagyonra tett szert. A magánszférában szerzett tapasztalatait elnökként is szeretné kamatoztatni: elsődleges célja a gazdaság fellendítése, az állami vállalatok működésének optimalizálása és a korrupció felszámolása lesz. A politikus elnökké választásának hírét a helyi és a nemzetközi piacok is kedvezően fogadták.

„Keményen fogok dolgozni, hogy ne okozzak csalódást Dél-Afrika népének”

– ígérte az új elnök.

Cyril Ramaphosa leteszi az elnöki esküjét.Fotó: Mike Hutchings / AFP

Ramaphosa elmondta, szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a többi párt vezetőivel, hogy megegyezzen velük az együttműködés kereteiről. Az ellenzéki Demokratikus Szövetség vezetője, Mmusi Maimane jelezte, hogy a pártja kész együttműködni a politikussal, ha a dél-afrikai nép érdekében folytatja a tevékenységét. Az új államfő a péntek esti beszédében részletezi majd politikai elképzeléseit.

Jacob Zuma előző elnök korrupciós botrányai miatt szerda este azonnali hatállyal lemondott tisztségéről, megelőzve ezzel, hogy csütörtökön a pártja – az ellenzékkel karöltve – parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal távolítsa el az ország éléről. A 75 éves Zumát 2009-ben választották államfővé. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.