Maduro: Az ellenzék részvétele nélkül is megtartják az elnökválasztást Venezuelában

külföld
2018 február 15., 20:24
comments 40

Nicolás Maduro venezuelai elnök a Telesur latin-amerikai tévécsatorna által közvetített sajtókonferenciáján bejelentette: az ellenzék részvétele nélkül is megtartják az elnökválasztást Venezuelában.

„Ha az ellenzék nem jegyezteti be magát a voksolásra, úgy az nélkülük lesz megtartva, és legitim lesz a megválasztott elnök, aki 2025-ig vezetheti majd az országot”

– mondta a gazdasági csődtől szenvedő Venezuela hivatalban lévő szocialista államfője. Maduro korábban azt fejtegette: a Venezuelában kormányzó szocialisták ellenzéke képtelen megragadni az „ország gyeplőjét”, mert „nem tudnak alternatívákat és javaslatokat” felmutatni.

A dél-amerikai országban április 22-re tűzték ki az elnökválasztást. Az 55 éves szocialista politikus jó eséllyel indul a voksoláson, hiszen a vezető ellenzéki politikusok börtönben vagy hatósági őrizetben vannak, esetleg sikerült külföldre menekülniük, a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) pártszövetséget pedig kizárták a választási folyamatból.

A nap folyamán Lorenzo Mendoza milliárdos venezuelai üzletember kizárta, hogy Maduro kihívójaként induljon. Erről a Reuters számolt be a közvélemény-kutatások szerint magas népszerűségnek örvendő üzletember vállalatán belüli forrásokra hivatkozva. Nemrég egy baseballmeccsen, amin a Polar élelmiszer- és sörgyártó vállalat 52 éves vezetője is részt vett, a tömeg azt kiáltozta: „Elnök! Elnök!” Caracas utcáin és más városokban százak vonultak az utcákra az üzletember indulását sürgetve. De a munkásainak a beszámolói szerint Mendoza elzárkózott attól, hogy ringbe szálljon az elnöki székért.

Maduro csütörtökön bejelentette, hogy hivatalos meghívás nélkül is részt kíván venni az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) április 13. és 14. között megrendezésre kerülő limai csúcstalálkozóján. Azt mondta:

„Nem várnak Limában? De látni fognak ott. Akár esik, akár fúj, légi, földi vagy tengeri úton el fogok menni az Amerika-csúcstalálkozóra.”

Nicolas Maduro venezuelai elnök
photo_camera Nicolas Maduro venezuelai elnök Fotó: Federico Parra/AFP

Peru a venezuelai államfő meghívását visszavonta, döntését a caracasi kormányzat autoriter hatalomgyakorlási módszereivel és súlyos emberijog-sértéseivel indokolva.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Maduro szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig ún. alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amit a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.