Az NVB elnöke nem érti, miért a visszalépéssel foglalkoznak az ellenzéki pártok

POLITIKA
2018 február 16., 08:58
comments 72

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András volt a Kossuth rádió vendége péntek reggel, és többek között arról a január végén elfogadott iránymutatásáról kérdezték, amely szerint törölni kell a párt országos listáját, ha egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimum 27-et. Az NVB iránymutatását az ellenzéki pártok kritizálták, arra hivatkozva, hogy az korlátozza a koordinált visszalépéseket.

Január végén adta ki az iránymutatást az NVB, ami szerint az idei választáson akkor sem állíthat egy párt országos listát, ha egyébként teljesítette a törvényben meghatározott indulási feltételeket, csak éppen túl sok egyéni jelöltje lép vissza a választás napjáig.

Patyi András most elmondta: a korábbi választási eljárási törvény kifejezetten rögzítette, hogy az egyéni jelöltek visszalépése nem érinti a listaállítás jogát, de ez a szabály a mostani törvényben már nincs benne. Ugyanakkor – tette hozzá – az önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényben még szerepel a szabály, hogy a kompenzációs lista állításának jogát nem érinti, ha a jelöltek száma a minimum alá csökken.

Megjegyezte, az iránymutatás nem kötelező érvényű, a testület tulajdonképpen előre nyilvánosságra hozta, miként fogja értelmezni ezt a szabályt. De – jegyezte meg – a listatörlésekről egyedi döntést kell majd a testületnek hoznia, amelyekkel szemben bírósághoz lehet fordulni.

Az NVB elnöke furcsállotta, hogy még el sem kezdődött a jelöltállítás, de már az a kérdés, ki kinek a javára lép vissza. 

Nem azért indul valaki a választáson, mert szeretne szavazatot, mandátumot szerezni, a töredékszavazatokat pedig az országos listáján hasznosítani?

– tette fel a kérdést Patyi. 

Az NVB elnökét azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy szombaton kezdődik az áprilisi országgyűlési választás hivatalos kampánya. Patyi András elmondta, a választáson indulni szándékozó pártoknak az NVB-nél kell nyilvántartásba vetetniük magukat, s eddig csaknem 90 szervezetet vettek nyilvántartásba. Úgy vélte, annak, hogy ilyen sok párt jelezte már a részvételét, egyik oka az lehet, nagyon magas a bizonytalanok aránya.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.