Válságban az ausztrál kormány, mert a félrekúró konzervatív miniszterelnök-helyettes nem hajlandó lemondani

külföld
2018 február 16., 09:07
comments 44

Válságba sodorta az egyébként is gyenge lábakon álló ausztrál kormánykoalíciót pénteken, hogy Barnaby Joyce kormányfő-helyettes közölte: nem áll szándékában lemondani amiatt, hogy viszonyt kezdett korábbi sajtótitkárával, aki jelenleg gyereket vár tőle.

A nős, négygyermekes Joyce hangsúlyozta: kollégái támogatják őt döntésében. A kormányfő-helyettes Canberrában újságíróknak nyilatkozva azt is hozzátette: nem tartja helyénvalónak a miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján az ügyében megfogalmazott bírálatait. Joyce szerint amit Malcolm Turnbull mondott, sok esetben felesleges volt, és csak további károkat okozott.

photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Turnbull csütörtökön megdöbbentő hibának nevezte helyettese viszonyát, és megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal. A kormányfő bírálata alig burkolt felhívás volt Joyce-nak, hogy mondjon le tisztségéről. A mindössze egy fős többséggel rendelkező jobbközép kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Párt elnöke azonban a jelek szerint nem érzi úgy, hogy önként távoznia kellene.

Az 50 éves politikus pénteken ismét bocsánatot kért a családjától, a pártjától és új, 33 éves partnerétől, aki korábban a beosztottja volt. "Ez magánügy. Nem gondolom, hogy embereknek magánügyek miatt le kellene mondaniuk" - mondta Joyce, aki a kisebbik kormánypárt, a konzervatív-jobbközép Nemzeti Párt vezetője is egyben.

A szenátus csütörtökön indítványozta, hogy Joyce mondjon le kormányfő-helyettesi pozíciójáról. A törvényhozók kezdetben nem szívesen bírálták a szókimondó, kisvárosi könyvelőből politikussá vált Joyce-t, de aztán egyre fokozódott rajtuk a nyomás, miután kiderült, hogy a szóban forgó sajtótitkár ráadásul két igencsak jól fizető állást is kapott, miután távozott a kormányfő-helyettes irodájából.

"Ez a kormány válságban van" - jelentette ki Bill Shorten az ellenzéki Munkáspárt vezetője. "A kormányfő és helyettese háborút folytat egymással. Malcolm Turnbullnak el kell távolítania a miniszterelnök-helyettest a kabinetből" - hangoztatta az ellenzéki vezető.

A miniszterek munkatársakkal folytatott szexuális kapcsolataira vonatkozó tilalom következtében a sajtó a jövőben várhatóan alaposabb vizsgálat alá fogja vetni a kormány tagjainak magánéletét. Joyce szerint ez valamennyi politikai pártot érinteni fogja. Hozzátette: a Nemzeti Párthoz tartozó miniszterek tiszteletben fogják tartani az új szabályt. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.