Gyurcsány már nem is rezsicsökkentést ígér, hanem egy szintig gyakorlatilag eltörölné a rezsit

POLITIKA
2018 február 17., 15:48
comments 582

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napon. A párt szombati budapesti kongresszusán, ami egyben a kampánynyitó nagyrendezvényük is volt, megtöltötték a dél-budai sportközpont nagytermét.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy első intézkedésként eltávolítják hivatalából Polt Péter legfőbb ügyészt, és ezután Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Másfélszeres béremelést ígért az orvosoknak és ápolóknak, valamint bejelentette, hogy beszereznek 150 CT és MRI készüléket. Elmondta, hogy módosítanák a választójogi törvényt is, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

Új bérmegállapodásról is beszélt, hogy a minimálbér érje el a mindenkori létminimumot. Emellett véget vetnek az ukrán „nyugdíjbiznisznek”, kivizsgálják az ahhoz kapcsolódó csalásokat és a résztvevők ellen eljárást indítanak. Döntenek a nyugdíjkorrekciós programról, garantálják a nyugdíjak értékállóságát, és ha a gazdaság nő, ezeket a járandóságokat is az infláció felett emelik, és visszaállítják a szolgálati nyugdíjasok státuszát – ígérte.

Zár alá veszik a fideszes oligarchák vagyonát, és abból kárpótolják az „Orbán-rendszer kárvallottjait” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A DK törvényben rögzítené az internethez való hozzáférést, és ingyenessé tenné az alapvető internet-szolgáltatásokat.

Megígérte, hogy újra 18 évre növelik a tankötelezettség korhatárát, visszaállítják a 4 évfolyamos szakközépiskolákat, és megszüntetik az egyházi iskolák kiváltságait.

A pártelnök azt is ígérte, hogy felülvizsgálják a vatikáni szerződést, megszüntetik az egyházak kiváltságait és független bizottságot állítanak fel, aminek az egyház „gyermekmolesztálási ügyeit” kell kivizsgálnia.

Gyurcsány Ferenc pártelnök a Demokratikus Koalíció budapesti kampánynyitó rendezvényén 2018. február 17-én.
photo_camera Gyurcsány Ferenc pártelnök a Demokratikus Koalíció budapesti kampánynyitó rendezvényén 2018. február 17-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A családi pótlékot 30, egyedülálló szülők esetében 50 százalékkal emelnék, és felszámolnák a gyermekéhezést – sorolta Gyurcsány.

Végül azt mondta, hogy ingyenessé teszik az alapvető áram-, víz- és gázhasználatot, illetve leállítják a paksi erőmű fejlesztését, mert ahelyett a megújuló energiahordozókat támogatják majd.

Frissítés: Az Index tudósítása szerint így hangzik a rezsiről szóló ígéret: „Közműminimumot bevezetjük, egy minimális mennyiségű áram, gáz, víz ingyen jár, aztán sávosan nő az ára.”

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az „orbáni-diktatúra halálra van ítélve, és ezt a halálos ítéletet ki fogjuk mondani".

A DK a siker, a tisztesség, az őszinte szó, a szabad gondolat és a kiszámíthatóság pártja, az egyetlen olyan párt, amelyik az elmúlt években megtöbbszörözte támogatói számát – állította Gyurcsány, aki szerint a Demokratikus Koalíciót az emeli ki a demokratikus ellenzékből, hogy soha nem alkudtak meg „Orbán rendszerével”, „nem lehet velünk üzletelni, sem politikai, sem pénzügyi értelemben”.

Jelenleg a sürgősségi ügyeleteken órákat kell várakozni, a várólisták végeláthatatlanok, egyes iskolákban nincs elég tanár, a gyermekek egyharmada pedig nem tud értő módon olvasni, az emberekre rákényszerítik a közmunkát, az igazság pedig az utóbbi években elhagyta Magyarországot, „Orbán üldözte el” – mondta.

Úgy folytatta, hogy a miniszterelnök egy 86 éves ember (a 87 éves Soros Györgyre gondolhatott) két cikke miatt folytat háborút, a DK viszont nem Európa ellen, hanem Európáért küzd.

Mint mondta, a modern Magyarország történetében még nem fordult elő, hogy a hivatalban lévő miniszterelnököt „lényegében legszűkebb családjával az egyik legsúlyosabb köztörvényes bűncselekménnyel lehetett kapcsolatba hozni”.

De azt is mondta, hogy a DK nem a múlttal kíván foglalkozni, nem az elmúlt 8 évvel, és nem az azt megelőző 8 évvel.

Gyurcsány Ferenc pártelnök beszél a DK budapesti kampánynyitó rendezvényén 2018. február 17-én.
photo_camera Gyurcsány Ferenc pártelnök beszél a DK budapesti kampánynyitó rendezvényén 2018. február 17-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A baloldali pártoknak üzenve azt mondta: nem kell félni a koalíciós kormányzástól, mert nem a koalíciós kormány a gát, hanem a mostani kabinet, nem a párbeszéd, hanem a diktátum a baj. Szerinte egy kormányváltás esetén olyan miniszterelnököt adnak, aki alkalmas a feladatára, és ha a koalíciós tárgyalásokon a Demokratikus Koalíciónak kell kormányfőt javasolnia, akkor ezt annak tudatában teszik, hogy nem a DK-nak, nem a demokratikus ellenzéknek, hanem Magyarországnak kell olyan kormányfőt adni, aki bírja az ország bizalmát. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.