A holokauszt zsidó elkövetőiről beszélt a lengyel miniszterelnök

külföld
2018 február 18., 06:55
comments 135

Sikerült magára szabadítania Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dühét Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek. Morawieckit egy izralei újságíró kérdezte az új lengyel törvényről, amely alapján akár börtönnel is büntethetik azt, aki Lengyelországgal hozza összefüggésbe az ország területén található náci haláltáborokat.

Az újságíró azt kérdezte, hogy ezek alapján azt is büntethetik-e, aki azt állítja, hogy kollaboráns lengyelek is részt vettek a holokausztban. Erre felelte Morawiecki, hogy "rendkívül fontos megérteni, hogy természetesen az nem büntethető, ha valaki azt állítja, hogy voltak lengyel elkövetők - ahogy zsidó, orosz és ukrán elkövetők, nem kizárólag német elkövetők is".

Benjamin Netanjahu ezt "felháborítónak" nevezte, szerinte Morawiecki "nem érti a történelmet".

Lengyelország januárban hozott törvényt arról, hogy aki a lengyel nemzet vagy állam felelősségét emlegeti a holokausztban, az bűncselekményt követ el, amiért akár három éves börtönbüntetéssel is sújtható. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.