Érvénytelen lett a bulinegyedről szóló népszavazás

Több 444 videó?
Szeretném

Vasárnap tartották a helyi népszavazást a VII. kerületben a Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út határolta területen, vagyis a bulinegyedben működő szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozásáról.

A helyi önkormányzati képviselők által kezdeményezett népszavazás sikere esetén a szórakozóhelyeknek éjfél és hajnal hat óra között zárva kellett volna tartaniuk.

A népszavazás viszont érvénytelen lett, az Index szerint a választásra jogosultak kevesebb, mint 20 százaléka ment el szavazni, és 50 százalék kellett volna az érvényességhez. A nem hivatalos eredmények szerint 4500-an arra szavaztak, hogy éjfélkor zárjanak be a vendéglátóhelyek, 2400-an arra, hogy ne.

A VII. kerületi önkormányzat közleménye szerint a jogosultak 15,89 százaléka, összesen 6918 fő adta le a szavazatát. Mint írták, 4572-en az éjféli zárórára voksoltak, míg 2316-an az éjfél utáni nyitva tartás mellett foglaltak állást, további 30 szavazat érvénytelen volt. Az önkormányzat azt is jelezte: az eredménytől függetlenül a városvezetés olyan törvényalkotást kezdeményez, amely az ott lakók életkörülményeinek további javulását, védelmét és biztonságát segíti elő.

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület, amely ellenezte a zárvatartást, az urnazárás után közölte, hogy szerintük a számok azt mutatják, hogy még az érintett belső-erzsébetvárosi lakók többsége sem vett részt a népszavazáson. Szerintük az alacsony részvételből arra lehet következtetni, hogy a lakók többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező egyesülettel.

Garai Dóra, az éjféli záróra mellett kampányoló Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport szóvivője szerint hatalmas siker, hogy anyagi háttér nélkül, ellenszélben és manipulációk ellenére ez az eredmény született, ami "nagyon tisztán és egyértelműen megmutatja, mit szeretnének a lakók a kerületben". A részvételi arányt az önkormányzat súlyos kudarcának nevezte, mondván, a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást a referendumról, és emlékeztetett arra, hogy a polgármester és helyettese is jelezte korábban, hogy nem az érvényességhez, hanem az igenek többségbe kerüléséhez kötik "a lakók akaratának figyelembe vételét".