Érvénytelen lett a bulinegyedről szóló népszavazás

Vasárnap tartották a helyi népszavazást a VII. kerületben a Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út határolta területen, vagyis a bulinegyedben működő szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozásáról.

A helyi önkormányzati képviselők által kezdeményezett népszavazás sikere esetén a szórakozóhelyeknek éjfél és hajnal hat óra között zárva kellett volna tartaniuk.

A népszavazás viszont érvénytelen lett, az Index szerint a választásra jogosultak kevesebb, mint 20 százaléka ment el szavazni, és 50 százalék kellett volna az érvényességhez. A nem hivatalos eredmények szerint 4500-an arra szavaztak, hogy éjfélkor zárjanak be a vendéglátóhelyek, 2400-an arra, hogy ne.

A VII. kerületi önkormányzat közleménye szerint a jogosultak 15,89 százaléka, összesen 6918 fő adta le a szavazatát. Mint írták, 4572-en az éjféli zárórára voksoltak, míg 2316-an az éjfél utáni nyitva tartás mellett foglaltak állást, további 30 szavazat érvénytelen volt. Az önkormányzat azt is jelezte: az eredménytől függetlenül a városvezetés olyan törvényalkotást kezdeményez, amely az ott lakók életkörülményeinek további javulását, védelmét és biztonságát segíti elő.

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület, amely ellenezte a zárvatartást, az urnazárás után közölte, hogy szerintük a számok azt mutatják, hogy még az érintett belső-erzsébetvárosi lakók többsége sem vett részt a népszavazáson. Szerintük az alacsony részvételből arra lehet következtetni, hogy a lakók többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező egyesülettel.

Garai Dóra, az éjféli záróra mellett kampányoló Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport szóvivője szerint hatalmas siker, hogy anyagi háttér nélkül, ellenszélben és manipulációk ellenére ez az eredmény született, ami "nagyon tisztán és egyértelműen megmutatja, mit szeretnének a lakók a kerületben". A részvételi arányt az önkormányzat súlyos kudarcának nevezte, mondván, a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást a referendumról, és emlékeztetett arra, hogy a polgármester és helyettese is jelezte korábban, hogy nem az érvényességhez, hanem az igenek többségbe kerüléséhez kötik "a lakók akaratának figyelembe vételét".

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.