Orbán: A Balkán jó, a Nyugat rossz

POLITIKA
2018 február 18., 16:52

Orbán Viktor talán még soha nem beszélt annyira keveset Magyarországról az évértékelőiben, mint az idén. A legtöbb időt egy világpolitikai fejtegetésnek szentelte, ami szerint 

az Afrikából érkező muzulmánok mindjárt elfoglalják Nyugat-Európát.

Szokása szerint egy kis viccelődéssel kezdte, aztán jöttek a statisztikai eredmények kormányzásának sikereiről, és a dicséretek. Utóbbiból Matolcsy Györgynek, Varga Mihálynak, Balog Zoltánnak, Fazekas Sándornak és később Pintér Sándornak jutott a miniszterei közül. Nem említette viszont a kormányából Lázár János, Rogán Antal, Seszták Miklós, Trócsányi László és Simicskó István nevét. Szijjártó Pétert a barátunknak nevezte, de ő csak feladatot, és nem dicséretet kapott. A kormányban a háta mögött osztályfőnöknek becézett miniszterelnök kiemelései azért lehettek izgalmasak az érintettek számára, mert a választás után újra osztja majd a pozíciókat.

Ennyi sok jót, mint ami itt van, még Orbán Viktor sem tudott elképzelni

A Magyarországgal kapcsolatos meglátásainak lényege az volt, hogy a kormány sokkal jobb állapotba hozta Magyarországot 2010 óta, mint amire maga Orbán Viktor számított. 

Nagyon sok az új munkahely, többet szülnek a nők, mindenfelé toronydaruk építkeznek, csökkennek az adók és nőnek a fizetések, a felsőoktatásban több a roma, több a kisbirtokos, tele vannak a mozik, színházak és koncerttermek, jól mennek a fesztiválok, a devizahitelezés megszűnt. "Emberi számítás szerint ennél többet nem lehet kihozni" - vélekedett.

Építkezés a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének helyszínén, a Jane Haining rakparton 2017. június 28-án
photo_camera Építkezés a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének helyszínén, a Jane Haining rakparton 2017. június 28-án Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Orbán a saját politikai helyzetét az 1990-es magyar jobboldalhoz igazította most, éppen azokhoz a pártokhoz, amelyeknek akkoriban kérlelhetetlen ellenfeleként mutatkozott. Az Isten, haza, család kisgazda jelszót alig igazítva bejelentette, hogy az ő jelszava a munka, család, haza. Máskor pedig a Fideszt a "nyugodt erőnek" nevezte, utalva az MDF rendszerváltó szlogenjére.

A 49 nap múlva esedékes választások miatt a stand up műfaját idézve gúnyolódott a többi párton. Szerinte az MSZP ki fog esni a parlamentből (arra gondolhatott, hogy a Párbeszéddel együtt már kevesek lesznek a 10 százalékra), a DK-t lekommunistázta, az LMP-t zavarosnak nevezte, a Jobbikot pedig iszlamistának. Megjegyezte, hogy a Jobbik régen "szebb napokat látott", kifejezve ezzel, hogy a néppártosodás előtti, cigány-ellenes vonal jobban tetszett neki.

Figyelem - figyelem! Nyugat-Európát elfoglalják mindjárt az afrikaiak!

Amint végzett a hazai ügyekkel, rátért arra a témára, ami láthatóan sokkal jobban érdekelte, és részletesen előadta elméletét a Nyugat összeomlásáról. 

Szerinte Afrikából muzulmán tömegek lepik el mindjárt Nyugat-Európát, Bécsben máris túl sok a mohamedán iskolás, Bajorország már többet költ rájuk, mint minden másra összesen, és London lesz az első város, ahol muzulmán lesz a többség, de aztán a többi is olyan lesz. 

Orbán Viktor szerint 2050-re válik Nyugat-Európából muzulmán kultúrájú, afrikai gyökerű világ. Éppen ezért hiába kellett a kerítés délre, és hiába dúl háború keleti szomszédunknál (ezt nem mondta, csak a kerítést), Orbán úgy látja, hogy Magyarországra nézve a legnagyobb veszélyt Nyugat-Európa jelenti.

"A veszély ma Nyugatról fenyeget bennünket: a brüsszeli, a párizsi, a berlini politikusok hozzák a fejünkre" - aggodalmaskodott.

A balkáni országokat viszont nagyon megdicsérte, mert "az ortodoxia derekasan kitart", azaz szerinte Szerbia, Románia és Bulgária a jó szövetségesek. Épp annyiszor méltatta őket, mint a V4 csoport országait. 

Talán ez volt a leginkább új motívum a beszédében, a balkáni országok ünneplése először kapott ilyen kitüntetett szerepet Orbánnál.

Örüljenek annak, hogy sértetlenül járkálhatnak

A magyar külpolitika szerinte erősebb, mint amit az ország mérete és gazdasági ereje indokolna, és ezt annak köszönhetjük, hogy "sutba dobta a kormány a politikai korrektséget". A kívülről sokszor obszcén harsányságnak tűnő, Orbán által igazság kimondásának tekintett kommunikáció ezen értelmezés szerint világpolitikai sikert hozott.  (vö. "igazságbeszéd" - Gyurcsány F. az őszödiről) 

Beszédében először nem akarta eldönteni, hogy a Nyugat a liberális demokrácia gyenge jellege miatt, vagy a gyarmattartó múlt miatt, vagy Soros György felforgató akciója miatt lesz-e öngyilkos. Aztán később mégis úgy tűnt, hogy szerinte Soros lehet a fő bűnös, mert kijelentette, hogy az EU után most már az ENSZ-t is megvette.

Kitért arra, hogy mennyire nagyvonalúak a magyarok, hiszen

"sértetlenül és vidáman járhatnak közöttünk azok, akik Soros tervének megvalósításán dolgoznak"

- mondta az alig burkolt fenyegetését. A Stop Soros-törvény azért majd jobban fegyelmezi őket, nyugtatta meg a Nyugattól rettegő közönségét.

Berlsuconi lehet az esély Európa megmaradására?

Örvendezett, hogy Ausztriában győzött a jobboldal, hogy a bajor CSU legalább elvben hozzá hasonló eszméket vall, és nagyon drukkolt, hogy Silvio Berlusconi, az olasz politika 81 éves veteránja, visszatérjen a hatalomba márciusban.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook


Kicsúfolta aztán azokat a politikusokat, akik korábban a kormányát kritizálták, de mára elvesztették a hatalmukat: az előző két osztrák kancellárt, a volt horvát miniszterelnököt és Martin Schulz leköszönőben lévő német szociáldemokrata pártelnököt.

A beszédben egyszerre ígérte biztosnak a Nyugat teljes bukását és iszlamizálódását, de közben azt is mondta, hogy talán lesz elég szövetségese a magyar kormánynak, hogy mégis ellenálljon Európa az afrikai veszélynek. Úgy tűnt, hogy ez főleg azon múlik, hogy Berlusconi képes lesz-e kormányt alakítani. 

Orbán beszéde alapján a Fidesz az idei kampányában a Nyugatról érkező apokalipszist állítja majd szembe a hazai, minden emberi várakozást meghaladó jóléttel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.