A Fidesz leszavazta a kilakoltatások tiltását, utcára kerülhetnek a gyerekes családok

POLITIKA
2018 február 19., 12:01
comments 279

A fideszes többségű házbizottság leszavazta, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a gyerekes családok kilakoltatását tiltó törvénymódosítást. Így ha végül meg is szavazzák, az új szabályozás már csak a téli kilakoltatási moratórium lejárta után léphet életbe, vagyis addig utcára kerülhet a családok.

photo_camera Fotó: Flickr/AVM

A Város Mindenkié azért indított kampányt, hogy „gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára kilakoltatás következtében”. A hajléktalanok érdekvédelmi szervezetének javaslatát az Együtt, a Párbeszéd és az LMP képviselői nyújtották be a parlamentnek. 

A törvénymódosítás lényege, hogy az önkormányzatok legyenek kötelesek „elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak, önkormányzati bérlakások és lakáshiteles ügyek esetében pedig már a kilakoltatás bírósági elrendelését is megtiltja abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.”

A Fidesz a szokásosnál hosszabb ideig, a választás utánig hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot. Szél Bernadett az Országháznál tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a kormánypártok ezzel a döntéssel elismerték, hogy csupán kampányfogás volt a moratórium meghosszabbítása április végéig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.