Tavaly 2,6 milliárd forintot fizetett ki a magyar egészségbiztosító külföldi gyógykezelésekre

Egészségügy
2018 február 19., 18:43
comments 76

Tavaly 2,6 milliárd forint értékben támogatta a betegek külföldön történő gyógykezelését a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) – tudta meg a Világgazdaság. A külföldön történt legdrágább beavatkozás, amelyet az egészségbiztosító finanszírozott, egy onkológiai kezelés volt 56,8 millió forint értékben.

Az elmúlt három évben csaknem 1900 beteg külföldi gyógykezelésére került sor, amelyet az egészségbiztosító finanszírozott. Az engedélyezett beavatkozások olyan, Magyarországon nem végzett ellátások, amelyek orvosszakmailag elfogadottak, és a beteg szempontjából reális egészségnyereséggel járnak. A leggyakrabban genetikai rendellenességek, vérképzőszervi vagy egyéb daganatos betegségek esetében, sugár- (proton, hadron) és izotópterápiás onkológiai ellátások és mellkassebészeti eljárások miatt volt indokolt a betegek külföldi gyógykezelése.

A legtöbb beavatkozást Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Svájcban, Belgiumban és Spanyolországban végezték az utóbbi években. Az elmúlt három évben 2185 kérelem érkezett a NEAK-hoz külföldi gyógykezelés támogatására. Tavaly az alapkezelőhöz benyújtott 802 kérelemből 701 esetben engedélyeztek tervezett külföldi gyógykezelést. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.