Luxemburgi külügyminiszter: Ha a magyar kormány így folytatja, annak az uniós tagság lehet az ára

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Jean Asselborn

„Ha egy ország olyan irányba megy, amely többé már nem követi az Európai Unió szellemét, amiért az egész szervezetet létrehozták, akkor vége van. Ez nem csak a szerződésekről szól, hanem arról is, hogy tagja vagy a közösségnek, vagy többé már nem? Elfogadod a szabályokat, vagy sem?”

Ezt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Asselbornt azután kereste meg a lap, hogy Szijjártó Péter ostobának nevezte, és azt mondta róla, gyűlöli a magyarokat. Ennek előzménye, hogy Asselborn arról beszélt, a Stop Soros-törvény miatt az EU-nak fel kell állnia, fel kell háborodnia, és aktiválnia kell a 7. cikkelyt.

Asselborn a Magyar Nemzetnek most azt mondta, nem gyűlöli se Magyarországot, se Szijjártót, se Orbánt.

„Ez az ügy nem az egyénekről szól, hanem az alapelvek, értékek, jogszabályok és emberi méltóság tiszteletéről minden uniós tagállamban. Nem fogadhatjuk el, hogy a menedékkérők megsegítésén dolgozó civil szervezeteket büntessenek. Ilyen módszerek csak autoriter rendszerekben léteznek, és teljesen méltatlanok a demokratikus Európai Unióhoz” - mondta.

Azt mondja, soha nem találkozott még Soros Györggyel, nem tudja, mi az a Soros-terv, és személyesen egyébként teljesen jó kapcsolata van Szijjártó Péterrel.

De a magyar politika szerinte szembemegy az EU elveivel, és a magyar embereknek  „meg kell érteniük, hogy ha olyan kormányuk van, amely így folytatja, akkor annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára”.