Újabb csavar Peru drámájában: megint bíróság elé kell állnia a börtönből szabadult volt elnöknek

Fotó: Ernesto Benavides/AFP

Ismét bíróság elé kell állnia Alberto Fujimori volt perui elnöknek, aki államfői kegyelemmel szabadult ki a börtönből. A limai büntetőtörvényszék kedden új eljárást rendelt el hat földműves 1992-ben történt meggyilkolása miatt.

Az abszurd peuri királydrámáról nemrég részletesen írtunk, a lényeg az, hogy a korrupciós ügybe keveredett Pedro Pablo Kuczynski elnök egy olyan politikai kavarássorzat eredményeként maradt hatalmon, ami egyben azzal járt, hogy kiengedték a börtönből az emberi jogi bűncselekmények miatt 22 évre ítélt volt elnököt, Alberto Fujimorit.

Az viszont már akkor is látszott, hogy ezzel még nincs vége a történetnek, már csak azért sem, mert hosszú még Fujimori bűneinek listája. Így hiába kapott kegyelmet azokban az ügyekben, amikben 2009-ben elítélték, bőven van még más, amiért vádat lehet emelni ellene.

A perui ügyészség olyan földművesek ügyében kezdeményezett eljárást a volt elnökkel és további 22 vádlottal szemben, akikkel halálosztagok végeztek. A 79 éves Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru elnöke. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.