Újabb csavar Peru drámájában: megint bíróság elé kell állnia a börtönből szabadult volt elnöknek

2018 február 20., kedd 5:20
8
Fotó: Ernesto Benavides/AFP

Ismét bíróság elé kell állnia Alberto Fujimori volt perui elnöknek, aki államfői kegyelemmel szabadult ki a börtönből. A limai büntetőtörvényszék kedden új eljárást rendelt el hat földműves 1992-ben történt meggyilkolása miatt.

Az abszurd peuri királydrámáról nemrég részletesen írtunk, a lényeg az, hogy a korrupciós ügybe keveredett Pedro Pablo Kuczynski elnök egy olyan politikai kavarássorzat eredményeként maradt hatalmon, ami egyben azzal járt, hogy kiengedték a börtönből az emberi jogi bűncselekmények miatt 22 évre ítélt volt elnököt, Alberto Fujimorit.

Az viszont már akkor is látszott, hogy ezzel még nincs vége a történetnek, már csak azért sem, mert hosszú még Fujimori bűneinek listája. Így hiába kapott kegyelmet azokban az ügyekben, amikben 2009-ben elítélték, bőven van még más, amiért vádat lehet emelni ellene.

A perui ügyészség olyan földművesek ügyében kezdeményezett eljárást a volt elnökkel és további 22 vádlottal szemben, akikkel halálosztagok végeztek. A 79 éves Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru elnöke. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt