A szlovén hadsereg csúnyán megbukott a NATO-teszten

hadsereg
2018 február 21., 21:08

Borut Pahor szlovén államfő azonnali jelentést kért Andreja Katic védelmi minisztertől a hadsereg állapotáról, miután a 800 fős szlovén NATO-zászlóalj a múlt heti harckészültségi ellenőrzés (CREVAL) során nem felelt meg az elvárásoknak - közölte a helyi sajtó szerdán.

Pahor, aki egyben a hadsereg parancsnoka, szerdán tért haza hivatalos szöuli útjáról, és már csütörtökre beszámolót kért az esetről a védelmi minisztertől.

A CREVAL ellenőrzés során arról győződnek meg a NATO szakemberei, hogy az adott nemzeti zászlóalj megfelelően felkészült-e a harccsoport hadműveleti követelményeiben előírt feladatainak ellátására. Megfelelő minősítés esetén az alegység részt vehet a észak-atlanti katonai tömb válságreagáló- és béketámogató műveleteiben, a szlovén zászlóalj azonban nem kapta meg a "harckész" minősítést.

A szlovén POP-TV beszámolója szerint a katonák nem tudtak manőverezni a terepen, a felszerelésük, amelyet a védelmi minisztérium biztosított számukra, nem volt megfelelő, a csizmáiknak levált a talpa és többen kértek orvosi segítséget fagysérülések és kihűléses tünetek miatt.

A csatorna úgy vélte: Szlovénia képtelen rá, hogy 2022-re létrehozzon egy harcképes zászlóaljat, amelyet fegyverekkel és új harckocsikkal kellene ellátnia. És az is kétségesé vált, hogy a jövőben részt vehet-e béketámogató műveletekben, például Koszóvóban, ahol a legnagyobb szlovén kontingens teljesít külföldi szolgálatot - tették hozzá.

A vezérkar és a védelmi miniszter egymásra mutogat.

Míg egyes kormány- és ellenzéki pártok is a védelmi miniszter lemondását követelik, addig mások, köztük az ellenzéki Baloldal (Ljevica) azt állítja: a botrány a szlovén elit alakulat körül azért robbant ki, mert a NATO így próbál meg nyomást gyakorolni a kormányra, hogy a költségvetésből nagyobb összeget különítsen el a hadsereg számára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.