Az ellenzék elérte, hogy akadálymentes legyen a metró, ezért lefújják a népszavazást

POLITIKA
2018 február 21., 09:41
comments 80

Az ellenzék felfüggeszti a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért indított népszavazási aláírásgyűjtést, mivel szerintük a főváros vállalta követelésük teljesítését - jelentették be az ezt kezdeményező pártok képviselői szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón. 

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője köszönetet mondott annak a csaknem százezer fővárosinak, aki aláírásával támogatta kezdeményezésüket. A szocialista politikus felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a tervezett népszavazás költségvetését csoportosítsa át az akadálymentesítésre, ebből az összegből ugyanis akár két állomáson is liftek építhetők. 

Horváth szerint a főváros, a kormány és az érintettek képviselői a népszavazási kezdeményezésük bejelentése után érdemi tárgyalásokba kezdtek, és a főváros három nappal később 20 megállóból 18 esetében vállalta a teljes akadálymentesítést, egy héttel később pedig a maradék két állomás esetében is liftes megoldást ígért. 

„Budapest megmutatta az erejét, a népszavazási kezdeményezés elérte a célját”

- jelentette ki Horváth Csaba, aki szerint a budapestiek az áprilisi parlamenti választáson dönthetnek arról, hogy a jövőben ne indulhassanak „ilyen nemtelen viták”. 

  • Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti képviselője úgy fogalmazott, kezdeményezésük megmutatta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok összefogással sikeresek lehetnek.
  • V. Naszály Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja közölte, a népszavazási kezdeményezés célja olyan szemlélet kialakítása, amely szerint minden közlekedő mobilitása egyformán fontos. 
  • Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányi elnöke szerint aláírásgyűjtésük igazolta, hogy a budapestiek pártpolitikai beállítottságuktól függetlenül egységesen támogatják a 3-as metró teljes akadálymentesítését - írja az MTI. 

A vasárnapi zárva tartás és az olimpiarendezés után tehát az akadálymentesítés ügyében indított népszavazási kezdeményezés elöl is úgy tértek ki a kormánypártok, hogy inkább elfogadták az ellenzék akaratát.

Múlt héten Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke is úgy látta már, hogy okafogyottá vált a népszavazás. Az Inforádióban elmondta, hogy egyeztetett a főváros és a metróberuházás projektjének képviselőivel, és elfogadhatónak tartja az akadálymentesítésre szánt eszközöket. „Állomásról állomásra áttekintettük, hogy milyen lehetőségek vannak” – mondta. Hat állomásnál a tervezett ferdepályás liftek felszerelését tartották a legoptimálisabb megoldásnak.

Frissítés 11.44

Tarlós főpolgármester szerint a felfüggesztésről szóló bejelentés sokkal inkább arról árulkodik, hogy nem tudnak összegyűjteni elegendő aláírást. Azt is elmondta, hogy az akadálymentesítésről még nincs megállapodás a mozgáskorlátozottakkal, és április előtt nem is várható. „Akadálymentesítik a 3-as metrót, de ahhoz semmi közük nem lesz a népszavazást kezdeményezőknek” - mondta az MTI szerint. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt