Gyakorlatilag senki nem használja az Origo csodaemailjét, amire 340 milliót áldoztak a magyar adófizetők

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szinte egyszerre érkezett két hír 2017 nyarán: Matolcsy Ádám megveszi az ország legnagyobb hírportálját, az Origót és vele együtt a Freemailt, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 340 millió forinttal támogatja a cég projektjét, amely „Email 2.0” címszó alatt fogja forradalmasítani az elektronikus levelezést.

Matolcsy Ádám a SzigetenFotó: Botos Tamás/444

A végül Onbox néven elindított levelező rendszerről az Index írta meg, hogy a kutya se használja. Erre a menedzsment és az Origo névtelen szerzője hazugságot kiáltott, mondván, hogy napi 10 ezer körül mozog a felhasználóik száma. Csakhogy a világszerte használt és Magyarországon is hivatalosnak tekintett mérési rendszer, az OLA csak napi pár száz látogatót mér.

A másik furcsaság, hogy az Onbox kísértetiesen hasonlít a Freemailre. Az Index megszerezte a fejlesztési dokumentációt, és ez alapján azt állítja, hogy ez nem véletlen. A Freemail átalakítása ugyanis már 2015-ben elindult, és be is fejeződhetett volna 2016-ban, ha az új, kormányközeli vezetés le nem állítja. Az jutott ugyanis eszükbe, hogy új termékként is piacra dobnák a fejlesztést. Az Index szerint a Freemail megújulásához alapban két új, választható dizájnt terveztek, a „modern” és a „klasszikus” felületet, előbbit kapta meg az Onbox, utóbbit a Freemail.

Vagyis mire Matolcsy Ádám ölébe hullott a 340 milliós állami támogatás, már jórészt kész is volt a fejlesztés, amiből a tök értelmetlen új levelezőrendszer született. Hiszen a győztesek még mindig Freemailt használnak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.