Lemondott a helyettes államtitkár, akinek a férje sorra nyerte az állami megbízásokat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A szerdai Magyar közlönyben jelent meg az a miniszterelnöki határozat, ami szerint lemondás miatt megszűnik Szele-Király Andrea helyettes államtitkári megbízása a Földművelésügyi minisztériumnál. 

Szele-Király Andrea

A politikus férjéről január végén derült ki, hogy több megbízást is kapott a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól, miközben az intézményt pont a felesége minisztériuma felügyeli. 

Szele-Király Andrea házastársa, Király József csak szeptember közepén bővítette az eredetileg informatikai munkákra létrehozott cége, a Jászkeszeg Kikötő Kft. tevékenységi köreit építőipari tevékenységgel, és októberben már sorakoztak nála az állami megrendelések.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága október 18-án, 19-én és 20-án rögtön öt feladattal is megtalálta az építőiparral ismerkedő Jászkeszeg Kikötő Kft.-t, összesen bruttó 37,8 millió forint értékben. 

Szele-Király Andrea korábban a Hungária Értékpapírnak dolgozott backoffice-vezetőként 2013-ig, amelynek bedőlésével a Földművelésügyi Minisztériumnak 410 millió forintja lett oda. Később az FHB-tól igazolt át a minisztériumhoz gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárnak. 

A botrányra Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter korábban annyit reagált, hogy a minisztériumnál csak azt vizsgálták, hogy a pályázók ne legyenek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával összeférhetetlenek, azt nem, hogy a parkot felügyelő Földművelésügyi Minisztérium dolgozóival milyen a viszonyuk.