Lemondott a helyettes államtitkár, akinek a férje sorra nyerte az állami megbízásokat

POLITIKA
2018 február 21., 22:08
comments 104

A szerdai Magyar közlönyben jelent meg az a miniszterelnöki határozat, ami szerint lemondás miatt megszűnik Szele-Király Andrea helyettes államtitkári megbízása a Földművelésügyi minisztériumnál. 

Szele-Király Andrea
photo_camera Szele-Király Andrea

A politikus férjéről január végén derült ki, hogy több megbízást is kapott a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól, miközben az intézményt pont a felesége minisztériuma felügyeli. 

Szele-Király Andrea házastársa, Király József csak szeptember közepén bővítette az eredetileg informatikai munkákra létrehozott cége, a Jászkeszeg Kikötő Kft. tevékenységi köreit építőipari tevékenységgel, és októberben már sorakoztak nála az állami megrendelések.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága október 18-án, 19-én és 20-án rögtön öt feladattal is megtalálta az építőiparral ismerkedő Jászkeszeg Kikötő Kft.-t, összesen bruttó 37,8 millió forint értékben. 

Szele-Király Andrea korábban a Hungária Értékpapírnak dolgozott backoffice-vezetőként 2013-ig, amelynek bedőlésével a Földművelésügyi Minisztériumnak 410 millió forintja lett oda. Később az FHB-tól igazolt át a minisztériumhoz gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárnak. 

A botrányra Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter korábban annyit reagált, hogy a minisztériumnál csak azt vizsgálták, hogy a pályázók ne legyenek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával összeférhetetlenek, azt nem, hogy a parkot felügyelő Földművelésügyi Minisztérium dolgozóival milyen a viszonyuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.