„Már csak a halálra várunk”

külföld
2018 február 21., 08:26
comments 166

Szerdán is folytatódott a szíriai Kelet-Gúta brutális bombázása, legalább öten meghaltak és kétszázan megsérültek a kormányerők támadásaiban. A bombázások halálos áldozatainak száma néhány nap alatt kétszáz felé jutott a Syrian Observatory for Human Rights szerint.

Hétfői helyszíni videó:

link Forrás

Kelet-Gútában 400 ezren élnek, és a főváros közelében itt vannak a lázadók utolsó komolyabb állásai. Vasárnap óta pedig intenzíven bombázzák őket, rakétákat lőnek ki és helikopterekről bombázzák a településeket.

„Már csak arra várunk, hogy meghaljunk. Mást nem tudok mondani” - mondta a Reutersnek a 22 éves Bilal Abu Salah, akinek a felesége öt hónapos terhes a terület legnagyobb városában, Dúmában.

„Szinte mindenki óvóhelyeken él most már. Egy-egy helyen öt-hat család él együtt, nincs élelmiszer, nincsenek nyitva a piacok.”

Mivel kórházakat és lakóházakat is bombáznak, az ENSZ szerint mindez háborús bűnnek minősülhet. A szír kormány és az őket támogató oroszok azt mondják, nem támadnak civileket, 

Kelet Gúta 2013 óta áll ostrom alatt, azóta gyakori az élelmiszer- és gyógyszerhiány. Közben a lázadók is ágyúzzák Damaszkusz külső kerületeit, kedden hat embert meg is öltek.

Az UNICEF kedden üres közleményt adott ki, hogy ezzel érzékeltessék, szavakkal már nem lehet leírni a helyzet pokoliságát. Patrick Cockburn veterán Közel-Kelet-tudósító azt írta, ez lehet a háború utolsó ostroma.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.