Netanjahu egyik legközelebbi embere vádalkut kötött, vallomást tesz a miniszterelnök ügyében

Netanjahu választási plakátja a konfettiesőben (AFP)

Vádalkut kötött az izraeli hatóságokkal a Bezeq telekommunikációs vállalat és a médiaügyi minisztérium összefonódásának korrupciós ügyében Slomó Filber, a minisztérium volt igazgatója, Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobbkeze.

Slomó Filber vallomása a helyi média szerint nehéz helyzetbe hozza a kormányfőt, aki a médiaügyi tárcát is magánál tartotta a gyanús ügyletek idején, amikor Filber a gyanú szerint bizalmas belső iratokat adott át a Bezeqnek, és leállította a cég monopóliumát megtörő, korábban elindított kormányzati reformot. 

A rendőrség szerint a megvesztegetés idején a minisztérium a közérdekkel ellentétes döntéseket hozott, cserébe a Netanjahu család kedvező ábrázolásáért a Bezeq tulajdonában lévő népszerű Walla honlapon. A nyomozók szerint Filber a médiaügyi minisztérium élén a négyezres aktának nevezett ügyben kormányzati segítséget nyújtott a Bezeq telekommunikációs vállalatnak monopóliuma megtartásához, és a céget irányító Saul Elovics oligarcha számára kedvező döntésekhez. Az ügyben a Bezeq több vezető munkatársát is letartóztatták, és a bíróság öt nappal meghosszabbította fogva tartásukat. Slomó Filber mindent feltáró vallomása - amelyért cserében büntetésének egy részét elengednék - drámai hatással lehet Benjámin Netanjahu helyzetére, aki továbbra is elutasította és boszorkányüldözésnek nevezte a vádakat. (MTI)