Jobban jártak azok az önkormányzatok, amik nem Tiborczékkal cseréltették a lámpáikat

bűnügy
2018 február 22., 11:25
comments 177

Hetek óta hangos a sajtó az Elios-botránytól: az EU Csalás Elleni Hivatala több problémát is talált a korábban Tiborcz István tulajdonában álló cég közbeszerzései körül. A Népszava most készített egy összeállítást azokról az önkormányzatokról, akik nem az Eliosszal szerződtek a közvilágítás korszerűsítésére. Ebből kiderült, hogy nem elég, hogy Zalaegerszegen vagy Kecskeméten még az Elios lámpáinak gyenge fényére is panaszkodnak, Tiborczék még lényegesen drágábban is dolgoztak a versenytársaiknál.

A 8000 lakosú Polgáron például a DK-s polgármester szerint márciusban fejezik be 1100 lámpatest cseréjét úgy, hogy az önkormányzat még semmit sem fizetett. A kivitelező cég ugyanis a saját pénzén cseréli a lámpákat azzal, hogy következő 12 évben az az évi 10 millió forint, amit az önkormányzat az áramszámlán megspórol, törlesztik majd a beruházás árát is. Mivel az új lámpák élettartama 25-30 év, a 12 év utáni 13-18 évben már az önkormányzatot gazdagítja majd az éve 10 milliós spórolás.

Polgáron egy lámpatest cseréje 109 ezer forintba került, míg az Elios 139-217 ezer forintért cserélte a világítótesteket.

A polgári beruházó ráadásul abba is belement, hogy a közlekedési csomópontok és középületek környékére erősebb lámpákat szereljen.

A Somogy megyei Nagyatádon 2015-ben állami forrásból 1503 lámpatest újulhatott meg 137,9 millióért, vagyis darabonként átlagosan 91 800 forintért, ami megint csak lényegesen olcsóbb, mint az Elios által szabott árak. Balatonberényben a beruházó lámpánként csak 78,5 ezer forintot kért.

Közben, ahogyan azt a Direkt36 már korábban megírta, az Elios olyan lámpákat szerelt fel Keszthelyen 217 ezerért, amilyeneket egy cég Budapesten darabonként 139 ezer forintért adott. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.