5 év alatt megduplázódott a kóbor kutyák száma Olaszországban

Öt év alatt megduplázódott, és 700 ezerre nőtt a kóbor kutyák száma Olaszországban – írta meg az olasz állatorvosok szervezetére hivatkozva a La Stampa.

A szakértők szerint a főleg Dél-Olaszországra jellemző problémát elsősorban a szükséges sterilizálási kampányok és a menhelyek hiánya okozza.

A hatóságok becslései szerint csak Szicíliában 60 ezer kutya él vadon, gyakran hordákban. Eközben az olasz községek évente 100 millió eurót költenek kutyamenhelyekre.

Bár a törvények szerint minden menhelyre kerülő kutyát sterilizálni kell, ez csak az esetek 60 százalékában történik meg – mondják az állatvédők.

2016-ban ráadásul 8,5 százalékkal visszaesett a kutya-örökbefogadások száma. A LAV természetvédelmi szervezet szerint kötelezően beültetendő mikrocsipekre és az állatok regisztrálására lenne szükség.

Silvio Berlusconi a választási kampányában támogatást ígért az állatvédőknek. Mint mondta, küzdeni fog a jobb körülményekért a kutya- és macskamenhelyeken és az otthontalanná vált állatok adoptálásának támogatásáért. 

Becslések szerint kb. 8 millió olasz tart kutyát. (MTI)