Eltakart arcú MTVA-sok mondják el: teljes a kézivezérlés a közmédiában

Média
2018 február 24., 15:19
comments 624
photo_camera A videó itt érhető el.

A magyar médiahelyzetről készített riportot az Al Dzsazíra angol nyelvű adása (13:45-től kezdődik) a riportban pedig két MTVA-dolgozó is részletesen mesél a kormánymédia belső működéséről. Mindketten eltakart arccal, elváltoztatott hanggal jelennek meg a műsorban, mert azt mondták, félnek a következményektől.

link Forrás

Egyikük azt mondja, minden belpolitikai téma szigorúan ellenőrzés alatt áll az MTVA-nál.

„Semmi rosszat nem lehet írni a kormányról. A politikailag kényes témákban instrukciókat kapok. Olyan is van, hogy az egész szöveget megkapom, nem kell csinálnom vele semmi mást, csak bemásolni. Hihetetlen az egész.”

„Eleinte még kérték, hogy mit csináljunk, most már csak üvöltenek, hogy mi nem kerülhet a hírekbe” - mondja a másik megszólaló.

Elmondásuk szerint három kulcsszó van:

  • Soros
  • migráns
  • és balliberális

és minden olyan témára ráállnak, ami ezekhez kötődik, és még az elnevezésre is mindig figyelnek (Soros-szervezet, Soros-egyetem, stb.)

Az egyik megszólaló elmeséli, hogy az egyik főnöke véletlenül elküldött neki egy dokumentumot, ami a kormányzattól érkezett. 

Ha rákeresünk a képen látható mondatokra, azok több, egymástól elvileg függetlenül működő kormányközeli lapban is szinte pontosan megtalálhatók.

A hivatalosan nem közszolgálati, de kormányközeli lapokról az MTVA-s források azt mondják:

„Minden kormányközeli médiánál ott ül valaki, aki továbbküldi a direktívákat, amiket a tartalmi központból küldenek ki. Nem szokták lediktálni a teljes cikket, csak pontokba szedik, hogy miket kell kiemelni.”

A műsor készítői megkérdezték Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki válaszként azt az üzenetet küldte, hogy 

a kormány nem foglalkozik médiaügyekkel.

Ennek a műsornak az egyik készítője Dan Nolan. Ő volt aki, aki nem tudott kérdezni a kormányinfón a témában, Kovács Zoltán pedig azt mondta neki, hogy ki fogja vezettetni a teremből:

link Forrás

A kormányszóvivő később azt mondta, Nolan nem tartotta be a szabályokat, hogy a kormányinfón csak magyar kérdéseknek van helye.

A riportban megszólal kollégánk, Rényi Pál Dániel is, aki tavaly részletes cikkben mutatta be a politikai nehézfegyverzetként működő kormánymédiát. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.