Három és fél év börtönt kapott a korrupt spanyol királyság ellen lázító mallorcai rapper

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: Valtonyc FB

Josep Miquel Arenas Beltrán aka Valtonyc a Twitteren tájékoztatta arról rajongóit, hogy egy ideig mindenképp elmaradnak a fellépések, mert három és fél éves börtönbüntetésre ítélte a spanyol legfelsőbb bírósága rágalmazás, fenyegetés és terrorizmus dicsőítése miatt. 

Valtonyc mindig is keményen kritizálta a spanyol kormányt, többek közt a szaúdi királyi családdal való kapcsolata miatt, de olyanokról is énekelt, hogy meg kell dögöljenek a korrupt politikusok és a királyság elöljárói, akiknek szerinte épp úgy kéne reszketniük, mint spanyol polgárőröknek Baszkföld mélyén. 

Az ítélethez alighanem hozzájárult, hogy Valtonyc ingyenesen elérhetővé tette dalait az interneten, és ezzel mindenki számára hozzáférhetőek lettek a kemény szövegek. 

A rapper ügyvédei a véleménykifejezés és a művészi szabadsághoz fűződő jogra, továbbá a rapszövegek hagyományosan szókimondó, olykor provokatív, szélsőséges szövegvilágára hivatkozva védekeztek, hiába.  

Nem ez az első eset, hogy a spanyol bíróság börtönbüntetésre ítél rappereket. Pablo Hanselt és társait korábban hasonló vádpontokban két évre ítélték. (Catalannews)