Három és fél év börtönt kapott a korrupt spanyol királyság ellen lázító mallorcai rapper

jog
2018 február 24., 16:01
comments 79
photo_camera Fotó: Valtonyc FB

Josep Miquel Arenas Beltrán aka Valtonyc a Twitteren tájékoztatta arról rajongóit, hogy egy ideig mindenképp elmaradnak a fellépések, mert három és fél éves börtönbüntetésre ítélte a spanyol legfelsőbb bírósága rágalmazás, fenyegetés és terrorizmus dicsőítése miatt. 

Valtonyc mindig is keményen kritizálta a spanyol kormányt, többek közt a szaúdi királyi családdal való kapcsolata miatt, de olyanokról is énekelt, hogy meg kell dögöljenek a korrupt politikusok és a királyság elöljárói, akiknek szerinte épp úgy kéne reszketniük, mint spanyol polgárőröknek Baszkföld mélyén. 

Az ítélethez alighanem hozzájárult, hogy Valtonyc ingyenesen elérhetővé tette dalait az interneten, és ezzel mindenki számára hozzáférhetőek lettek a kemény szövegek. 

A rapper ügyvédei a véleménykifejezés és a művészi szabadsághoz fűződő jogra, továbbá a rapszövegek hagyományosan szókimondó, olykor provokatív, szélsőséges szövegvilágára hivatkozva védekeztek, hiába.  

Nem ez az első eset, hogy a spanyol bíróság börtönbüntetésre ítél rappereket. Pablo Hanselt és társait korábban hasonló vádpontokban két évre ítélték. (Catalannews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.