12, illetve 7 év börtönt kaptak a Vosztocsnij űrközpont építésekor 23,4 milliárd forintnyi pénzt elsikkasztó cég vezetői

bűnügy
2018 február 26., 07:48
comments 29

12 év börtönbüntetésre ítélte Jurij Hrizmant, a Dalszpecsztroj építkezési vállalat volt igazgatóját, a cég volt könyvelőjére Vlagyimir Asihminra pedig 7 év szabadságvesztést szabott ki hétfőn a habarovszki körzeti katonai bíróság, a Vosztocsnij űrközpont építésekor elkövetett 5,16 milliárd rubeles (kb. 23,4 milliárd forintos) sikkasztás ügyében.

A Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási cég keresete alapján indított perben Viktor Csudov, Habarovszk járás dumájának (törvényhozó testületének) volt elnöke 6, Mihail Hrizmman, a Dalszpecsztroj vezetőjének fia pedig 5,5 évet kapott.

Az idősebb Hrizmant és Asihmint hatáskörrel való visszaélésben, emellett az apát és fiát valamint Csudovot különösen nagy értékben elkövetett sikkasztásban találták vétkesnek. Az ügyben zárt tárgyalást tartottak, mert a per 300 kötetre rúgó dokumentációja államtitkokat is tartalmaz.

A Vosztocsnij építésével kapcsolatban több büntetőeljárást is indítottak. Az egyikben – 2016 áprilisának végén Moszkvában – a Csendes-óceáni Hídépítő Vállalat (TMK) vezérigazgatóját, Igor Nyesztyerenkót ítélték 3 év 3 hónap börtönre, mert csalással 104,5 millió rubelt emelt el a Vosztocsnij költségvetéséből.

A távol-keleti Ciolkovszkij (korábban: Uglegorszk) város mellett épülő Vosztocsnijban az eredeti tervek szerint 2015. november 30-án bocsátották volna fel az első rakétát, de Vlagyimir Putyin orosz elnök a munkálatok akadozása miatt hat héttel a tervezett start előtt átütemezte az indítást 2016. április 27-re. Végül műszaki hiba miatt az űrközpont felavatását még egy nappal el kellett halasztani.

Űrhajó indul Bajkonurból.
photo_camera Űrhajó indul Bajkonurból. Illusztráció: Alekszej Filipov / Szputnyik / AFP

Az épülő űrközpont kapacitásainak kereskedelmi értékesítése idén kezdődhet meg. 2018-ban 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A kb. 700 km2-en elterülő Vosztocsnij objektumot Oroszország fő polgári űrrepülőterének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.