Az LMP az MSZP-vel és a Jobbikkal is tárgyal a visszaléptetésekről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az LMP társelnökeiFotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Elsőként a Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a zöld párt elnöksége múlt héten - tehát a hódmezővásárhelyi választás előtt már - határozatot hozott arról, hogy tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-Párbeszéd szövetséggel és a Jobbikkal az egyéni választókerületekben való indulásról. 

Az ajánlat szerint az LMP arról akar megállapodni a két párttal, hogy minden körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelölt álljon csak rajthoz, és csak őt támogassák a helyi erők kampányai. 

A döntést egy anonimitást kérő elnökségi tag után Hadházy Ákos társelnök is megerősítette a 444-nek. 

A kapcsolatfelvétel már megtörtént, de Hadházy azt mondta, hogy addig nem fog nyilatkozni, amíg az egyeztetések nem járnak kézzelfogható eredménnyel.

A Jobbik idáig mindig úgy nyilatkozott, hogy minden körzetben indítanak jelöltet, és vasárnap este Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje sem tűnt lelkesnek egy jobbikos együttműködés hallatán. 

Az ajánlat ráadásul egyáltalán nem érinti az MSZP-vel már korábban megállapodott Demokratikus Koalíció 46 egyéni jelöltjét, amelyek így továbbra is alternatívát jelenthetnek egy közösen támogatott ellenzéki jelöltnek.

Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikus az ATV reggeli műsorában inkább kerülte a kérdést, de nem zárkózott el kategorikusan attól, hogy a Jobbikkal is egyeztessenek. 

Az MSZP egyébként - az MTI tudósítása szerint - sajtótájékoztatót tartott hétfő délelőtt, de ott Molnár Gyula elnök és Karácsony Gergely csak a "demokratikus ellenzéki pártok" közötti választási együttműködésről beszéltek. Molnár konkrétumként csupán annyit mondott, hogy szerinte március 15-ig meg kell állapodni az esélyes jelöltekről. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.