Kecskemét megtagadta, hogy kiadja az Elios-papírokat az összellenzéki vizsgálóbizottságnak

politika
2018 február 27., 08:13
comments 704

Elképesztő indoklással tagadta meg kedden reggel Kecskemét fideszes vezetése, hogy a jogszabályokkal összhangban betekintést engedjen több ellenzéki parlamenti képviselőnek az Elios-ügy papírjaiba. 

Hadházy Ákos, az Elios-ügyet régóta kutató LMP-társelnök, illetve a Jobbik és az MSZP képviselői hétfőn abból a célból alakítottak egy parlamenti árnyék-vizsgálóbizottságot, hogy az OLAF által is feltárt Elios-üggyel foglalkozzanak. Ez ugyan nem hivatalos parlamenti bizottság, de a honatyáknak ettől függetlenül alanyi joguk van ahhoz, hogy bármely állami szerv, hivatal vagy önkormányzat épületébe bemenjenek, és ott betekintsenek az általuk kért dokumentumokba.

Az Elios-bizottság első ülését tartja most 10 órától Kecskeméten. A tervük az volt, hogy betekintenek egyrészt az Unió csalás elleni hivatala, az OLAF jelentésének Kecskemétről szóló részébe, másrészt a város közvilágítási tenderének dokumentumaiba. Kecskemét ellenzéki önkormányzati képviselői ugyanis ma tízre kértek időpontot, hogy közösen megnézzék az OLAF-jelentést, hozzájuk akartak csatlakozni az összellenzéki bizottság tagjai.

Kedden reggel azonban, nem sokkal az árnyékbizottság városba érkezése előtt Kecskemét polgármesteri hivatala közleményt adott ki. Ebben először zavarosan azt fejtegetik, hogy náluk nincs is OLAF-jelentés, hogy azonnal el is ismerjék, hogy persze mégis van, csak azt szerintük nem jelentésnek hívják. 

Ezután dobják le a bombát: megtagadják a betekintést, arra hivatkozva, hogy pénteken tudták meg, a közvilágítási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, és a közvilágítási dokumentumok lefoglalására készül Kecskeméten, ezért

Jelenleg az iratanyag előkészítése zajlik a rendelkezésre bocsátás céljából, ezért képviselő urat tájékoztattuk arról, hogy a továbbiakban az iratbetekintést nincs módunkban lehetővé tenni.

Ez már csak azért is erősen kamugyanús, mert az OLAF-jelentést egészen biztosan nem akarja lefoglalni az NNI, másrészt a képviselőknek nem lesz kevesebb joga a betekintéshez attól, hogy nyomozás is folyik az ügyben, ami egyébként amúgy is tudható volt.

Hadházy Ákos a 444-nek telefonon elmondta, hogy a bizottság azért megpróbálja elvégezni a munkáját. Tudósítónk a helyszínen van, mostantól ő szolgál szaftos részletekkel!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.