Kivágták a fákat a Semmelweis utcában

Budapest
2018 február 27., 08:49
comments 157

Február közepén derült ki, hogy az összes fát kivágják az egyik legszebb pesti utcában, a belvárosi Semmelweis utcában. 

Az utcakép pár éve
photo_camera Az utcakép pár éve Fotó: Google Street View

Kedd délelőtt pedig le is csaptak a láncfűrészek: 

photo_camera Fotó: Kozma József

Amikor pár hete nagy nyilvánosságot kapott a fakivágás híre, akkor a Főkert közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy a Semmelweis utcában található idős fasor fáinak egészségi állapota a kedvezőtlen városi környezet miatt az elmúlt évtizedben erőteljesen leromlott.

Elsősorban az utca kedvezőtlen benapozottságának köszönhetően a fák a növekedésük során fokozatosan megdőltek. Súlypontjuk veszélyesen kitolódott, így már néhány évvel ezelőtt drasztikusan vissza kellett gallyazni azokat annak érdekében, hogy minél tovább állományban tarthatóak maradjanak.

Közleményük szerint a Semmelweis utca évek során elöregedett, egyre több betegséggel és sérüléssel bíró fáinak további gallyazással, illetve faápolási munkával való megtartása mára azonban már nem indokolt. A fák leromlott egészségi állapotából kifolyólag célszerű a teljes fasor-rekonstrukció végrehajtása, mely mind esztétikailag, mind a lakosság és a járművek balesetvédelme érdekében a legmegnyugtatóbb megoldást jelenti.

Ezért korai juharokat fognak ültetni a most kivágott fák helyére. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.