Szabadlábon védekezhet a kurd vezető, akit a cseh rendőrök török kérésre fogtak el

külföld
2018 február 27., 11:35
comments 26

Szabadlábra helyezte kedden a prágai városi bíróság Száleh Muszlimot, a legfőbb szíriai kurd párt egykori vezetőjét, akit szombaton török kérésre vettek őrizetbe Prágában. 

Szaleh Muszlim 2015-ben, egy párizsi sajtótájékoztatóján.
photo_camera Szaleh Muszlim 2015-ben, egy párizsi sajtótájékoztatóján. Fotó: JACQUES DEMARTHON/AFP

Szaleh Muszlim a török kormány szerint terrorista, mert egyik vezetője a szíriai kurd szeparatizmusnak, amit egyébként az USA 2000 katonával és légierővel is támogat. Szaleh Muszlim az utóbbi napokban Európában szervezett támogatást a szíriai kurdok ügyének, 14-én még Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót, tavaly pedig Frankfurtban egy több ezres tüntetésen szólalt fel. Vagyis a török hatóságok körözése ellenére magabiztosan utazgatott az EU területén.

A török kormány 1 millió dolláros díjat ígért annak, aki kézre keríti. 

A cseh államügyészség Száleh Muszlim előzetes letartóztatását javasolta a bíróságnak, ahol a kurd vezető kivárta volna kiadatását. A jogász szerint a bíróság azonban elfogadta a kurd politikus ígéretét, hogy a jövőben együttműködik az ügyét kivizsgáló szervekkel, és szabadlábra helyezte őt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.