Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség felgyújtott székháza miatt

Több 444 videó?
Szeretném

Bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni támadás miatt - jelentette be Szijjártó Péter az állami tévében. 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosábanFotó: Nemes János/MTI/MTVA

Szijjártó Péter elmondta, hogy hajnalban beszélt Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy a hatóságok jelzései szerint megint idegenkezűségről van szó a szervezet irodája elleni, egy hónapon belül már második támadás esetében.

Kedden a magyar külügy bekéreti Ukrajna budapesti nagykövetét, és azonnali hatállyal visszaküldik a nagyköveti értekezletre Budapestre érkezett ungvári magyar főkonzult és kijevi nagykövetet. Emellett a külügyminiszter kedden találkozik az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, és ismét kezdeményezi, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója ne csak Ukrajna keleti részében tevékenykedjen, hanem hozzon létre állandó jelenlétet a nyugati részén, Kárpátalján is.

A külügyminiszter közölte, hogy a helyreállítási költségeket és a helyreállításig tartó működéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja a KMKSZ-nek. (MTI)