18 ember ellen emeltek vádat a Fradi-stadionban történt lincselés miatt

bűnügy
2018 február 28., 08:04
comments 16

Viszonylag gyorsan vádat emelt a budapesti IX. kerületi ügyészség azok ellen, akik tavaly novemberben szinte meglincseltek két embert a Fradi-Debrecen meccs szünetében a Groupama Arénában. Bár a támadásban az ügyészség szerint is 30-50 ember vett részt, végül 18 ember ellen emeltek vádat.

Ez volt az a meccs, amikor 3,5 éves szünet után visszatér a stadionba a korábbi Fradi-tábor. Az ultrák éppen a szigorúbb, a szurkolók azonosítását megkönnyítő beléptető rendszer bevezetése miatt bojkottálták a Fradi-stadiont. Távollétükben Kubatov Gábor klubelnök próbált valamilyen új szurkolói csoportot kialakítattni, kevés sikerrel. Kubatov aztán végül kiegyezett a táborral, hogy többnéző és jobb hangulat legyen a Groupama-stadionban. 

Az teljesen világos volt a meccs előtt is, hogy feszültség van a visszatérő tábor és a kubatovista drukkereket irányító, Bonyha nevű vezérszurkoló között. A visszatérő régiek egyértelműen megüzenték Bonyhának, hogy vonuljon háttérbe. Az pedig szimpla leszámolás volt, ami a stadionban történt. A meccsen jelen lévő Bonyhát és társát a szünetben egy 30-50 fős csoport támadta meg, többen az arcukat is eltakarták vagy átöltöztek, hogy ne legyenen felismerhetők a stadionban lévő kamerákon. Az ügyészség is azt írja, hogy azért mentek neki Bonyhának, mert árulónak tartották a bojkott bojkottálása miatt.  

link Forrás

A támadó csoport a két férfit „kitartóan bántalmazták, ütötték, rúgták őket, egyiküket többször megtaposták”.

Bonyha társa könnyebb, a kubatovista vezérszurkuló azonban súlyos sérüléseket szenvedett, a maradandó fogyatékosságot okozó sérülés reális esélye is fennállt, ennek elmaradása kizárólag a véletlennek volt köszönhető.

A vádiratban ezért az szerepel, hogy aljas indokból elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés kísérlete, aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés, valamint garázdaság bűntette miatt emeltek vádat. 

Az ügyészség a vádlottakkal szemben szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, kilenc terhelt esetében azzal, hogy a bíróság a végrehajtást próbaidőre függessze fel. Emellett a kerületi ügyészség indítványozta azt is, hogy a bíróság a vádlottakat tiltsa el bármely sportszövetség által megrendezésre kerülő sportrendezvény látogatásától, valamint ilyen sportrendezvények helyszínéül szolgáló sportlétesítménybe történő belépéstől. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.