18 ember ellen emeltek vádat a Fradi-stadionban történt lincselés miatt

2018 február 28., szerda 8:04

Viszonylag gyorsan vádat emelt a budapesti IX. kerületi ügyészség azok ellen, akik tavaly novemberben szinte meglincseltek két embert a Fradi-Debrecen meccs szünetében a Groupama Arénában. Bár a támadásban az ügyészség szerint is 30-50 ember vett részt, végül 18 ember ellen emeltek vádat.

Ez volt az a meccs, amikor 3,5 éves szünet után visszatér a stadionba a korábbi Fradi-tábor. Az ultrák éppen a szigorúbb, a szurkolók azonosítását megkönnyítő beléptető rendszer bevezetése miatt bojkottálták a Fradi-stadiont. Távollétükben Kubatov Gábor klubelnök próbált valamilyen új szurkolói csoportot kialakítattni, kevés sikerrel. Kubatov aztán végül kiegyezett a táborral, hogy többnéző és jobb hangulat legyen a Groupama-stadionban. 

Az teljesen világos volt a meccs előtt is, hogy feszültség van a visszatérő tábor és a kubatovista drukkereket irányító, Bonyha nevű vezérszurkoló között. A visszatérő régiek egyértelműen megüzenték Bonyhának, hogy vonuljon háttérbe. Az pedig szimpla leszámolás volt, ami a stadionban történt. A meccsen jelen lévő Bonyhát és társát a szünetben egy 30-50 fős csoport támadta meg, többen az arcukat is eltakarták vagy átöltöztek, hogy ne legyenen felismerhetők a stadionban lévő kamerákon. Az ügyészség is azt írja, hogy azért mentek neki Bonyhának, mert árulónak tartották a bojkott bojkottálása miatt.  

A támadó csoport a két férfit „kitartóan bántalmazták, ütötték, rúgták őket, egyiküket többször megtaposták”.

Bonyha társa könnyebb, a kubatovista vezérszurkuló azonban súlyos sérüléseket szenvedett, a maradandó fogyatékosságot okozó sérülés reális esélye is fennállt, ennek elmaradása kizárólag a véletlennek volt köszönhető.

A vádiratban ezért az szerepel, hogy aljas indokból elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés kísérlete, aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés, valamint garázdaság bűntette miatt emeltek vádat. 

Az ügyészség a vádlottakkal szemben szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, kilenc terhelt esetében azzal, hogy a bíróság a végrehajtást próbaidőre függessze fel. Emellett a kerületi ügyészség indítványozta azt is, hogy a bíróság a vádlottakat tiltsa el bármely sportszövetség által megrendezésre kerülő sportrendezvény látogatásától, valamint ilyen sportrendezvények helyszínéül szolgáló sportlétesítménybe történő belépéstől.