Hat év börtönt kapott kormányellenes posztokért a szaúdi aktivista

külföld
2018 február 28., 18:13
comments 47
Törvénykezés Rijádban 2017 decemberében a királyi palotában.
photo_camera Törvénykezés Rijádban 2017 decemberében a királyi palotában. Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Hat év börtönt kapott Szaúd-Arábiában Issa al-Nukheifi emberi jogi aktivista Twitter-posztjai miatt. Issa al-Nukheifi Szaúd-Arábia jemeni katonai lépéseit kritizálta, megsértette a kormányt, és ellenszegült a döntéseinek.

Az aktivistát még 2016 decemberben vették őrizetbe. Az Amnesty International felszólította a szaúdi vezetést, hogy engedjék szabadon.

„Ahelyett, hogy szóba állnának velük, a rezsim egyesével elnémítja az aktivistákat az országba. Már szinte mindenkit, aki az emberi jogokért küzdött, elhallgattattak”, mondta Dana Ahmed, aki Szaúd-Arábiával foglalkozik a szervezeten belül.

A szaúdi belügy nem kommentálta az ügyet. A szaúdi Okaz című lap szerint az ítélet arról is szólt, hogy kormányellenes posztokat retwittelt, és pénzt kapott valakitől, aki a börtönbüntetését tölti. A hat év börtön után még újabb hat évre eltiltják a közösségi médiától, és ennyi ideig nem utazhat külföldre sem.

Nukheifit már korábban is letartóztatták, 2012-ben, hasonló ügyben. 2016-ban szabadult, nyolc hónappal később pedig ismét őrizetben volt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.