Hat év börtönt kapott kormányellenes posztokért a szaúdi aktivista

Törvénykezés Rijádban 2017 decemberében a királyi palotában.Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Hat év börtönt kapott Szaúd-Arábiában Issa al-Nukheifi emberi jogi aktivista Twitter-posztjai miatt. Issa al-Nukheifi Szaúd-Arábia jemeni katonai lépéseit kritizálta, megsértette a kormányt, és ellenszegült a döntéseinek.

Az aktivistát még 2016 decemberben vették őrizetbe. Az Amnesty International felszólította a szaúdi vezetést, hogy engedjék szabadon.

„Ahelyett, hogy szóba állnának velük, a rezsim egyesével elnémítja az aktivistákat az országba. Már szinte mindenkit, aki az emberi jogokért küzdött, elhallgattattak”, mondta Dana Ahmed, aki Szaúd-Arábiával foglalkozik a szervezeten belül.

A szaúdi belügy nem kommentálta az ügyet. A szaúdi Okaz című lap szerint az ítélet arról is szólt, hogy kormányellenes posztokat retwittelt, és pénzt kapott valakitől, aki a börtönbüntetését tölti. A hat év börtön után még újabb hat évre eltiltják a közösségi médiától, és ennyi ideig nem utazhat külföldre sem.

Nukheifit már korábban is letartóztatták, 2012-ben, hasonló ügyben. 2016-ban szabadult, nyolc hónappal később pedig ismét őrizetben volt. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.