Kispest iskolát teremthet: helyi rendeletekkel szoríthatják ki az ellenzéki önkormányzatok az undorító kormányplakátokat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A közeljövőben olyan rendeletmódosítási javaslatot terjesztek a képviselőtestület elé, ami megtiltja a gyűlöletkeltő plakátok kihelyezését

- írta a 444-nak Hajdu László, a XV. kerület DK-s polgámestere.

A végén eszerint iskolalapító lehet Gajda Péterből, Kispest MSZP-s polgármesteréből. A kerületvezető, megunva a kormány visszataszító hangulatot árasztó plakátkampányait, új módszert talált ki arra, hogy eltüntesse a kerületéből az óriásplakátokat. A képviselőtestület szavazataival úgy módosíttatta ugyanis a közterületek használatáról szóló helyi rendeletet, hogy a kerületben ne lehessen kihelyezni egyének vagy csoportok elleni gyűlöletkeltésre alkalmas plakátokat.

A dologról a közvélemény most kedden értesült, amikor kiderült, hogy Gajda egy héttel korábban, február 20-án levélben figyelmeztette a XV. kerületben működő óriásplakáthely-üzemeltetőket, hogy január elseje óta érvényes ez a bizonyos rendeletmódosítás. És hogy ha nem szedik le a plakátokat, visszavonhatják a közterülethasználati engedélyüket.

Az a következő napokban fog kiderülni, hogy Gajda akciójának a gyakorlatban lesz-e hatása. (Azt biztos, hogy az érintett, Kispesten működő cégek nem siették el a sorosozós plakátok leszedését, hiszen az elküldött levélről egy héttel annak elküldése után, kedden posztolt a facebookjára a polgármester, és akkor még jövő időben beszélt azok eltávolításáról.)

Ha lesz hatása, és Kispesten leszedik a plakátokat, ez használható példa lehet más, ellenzéki többségű önkormányzatoknak is. Ezért kérdeztem körbe több, ellenzéki politikus vezette kerületnél, hogy ők is készülnek-e hasonlóra. Így derült ki, hogy a XV. kerületben igen. Hajdu válasza így szólt:

„A Budapest XV. kerület közterülethasználatra vonatkozó helyi rendeletét a Képviselőtestület 2013-ban fogadta el.

A rendelet megalkotásakor még nem tartotta fontosnak a Képviselőtestület a gyűlöletkeltő plakátok kihelyezésére vonatkozó tilalom rendeletbe foglalását, hiszen az magasabb szintű jogszabályokból következik.

Mivel azonban az elmúlt időszakban megjelentek gyűlöletkeltő plakátok a közterületeken, ezért úgy döntöttem, hogy a közeljövőben a Képviselőtestület elé terjesztem az ezzel kapcsolatos rendeletmódosítási javaslatomat.”

Ez a módszer persze eleve csak ott működhet, ahol nemcsak a polgármester ellenzéki, de a képviselőtestület többsége is. A XV. kerületben nagyjából kiegyenlítettek az arányok, és ha a teljes ellenzék a Jobbikkal együtt vele szavazna, meglehetne Hajdu többsége. De a helyzet teljesen kiszámíthatalan, hiszen 2017 őszén itt egy fidesszel lepaktáló MSZP-s a Fidesz-szel szövetkezve akarta megpuccsolni a DK-s polgámestert, amiért kizárta a pártja. Móricz Eszter függetlenként folytatta, közben a volt MSZP-s képviselő Lévai Katalinnal együtt minipártot kezdtek futtatni a választásokra Lendülettel Magyarországért néven.

A dologról megkérdeztem az összes budapesti ellenzéki polgármestert, ha ők is válaszoltak, frissítem a cikket.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.