Elmarasztalta a Debreceni Egyetemet az Egyenlő Bánásmód Hatóság, mert kitiltotta az oldaláról a Putyint kritizáló hallgatót

Több 444 videó?
Szeretném

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott - írja a TASZ. A jogvédő szervezet 2017 októberében indított eljárást Barna Eszter ügyében, aki 

Putyin díszpolgári címe miatt írta ki az egyetem oldalára, hogy ő ehhez „nem adja a nevét”.

A TASZ azzal érvelt, hogy „a kommentelő kitiltása megsértette  az egyenlő bánásmódhoz való jogát. Barna Eszter, a Debreceni Egyetem hallgatója, a politikai véleményét fogalmazta meg egy állami intézmény által mindenki számára biztosított csatornán.” 

A Debreceni Egyetem főépületeFotó: Wikipedia

Az egyetem meg sem próbálta cáfolni, hogy a politikai véleménye miatt tiltotta ki a hallgatót, de azzal érvelt, hogy ez nem diszkrimináció. Az EBH megállapította, hogy Barna Esztert a politikai véleménye miatt hozta másokhoz képest hátrányos helyzetbe a Debreceni Egyetem, ami jogellenes megkülönböztetésnek, diszkriminációnak minősül - áll a TASZ közleményében.

„Az állami intézmények nem kötelesek olyan oldalakat üzemeltetni, ahol a felhasználók szabadon kommentelhetnek. 

Ha azonban megnyitják a hozzászólás lehetőségét, nem diszkriminálhatnak politikai vélemény alapján, 

az olyan hozzászólásokat is el kell tűrniük, amivel ők maguk egyébként nem értenek egyet” - mondta Szabó Attila, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programjának munkatársa.