Elmarasztalta a Debreceni Egyetemet az Egyenlő Bánásmód Hatóság, mert kitiltotta az oldaláról a Putyint kritizáló hallgatót

POLITIKA
2018 március 01., 12:10
comments 66

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott - írja a TASZ. A jogvédő szervezet 2017 októberében indított eljárást Barna Eszter ügyében, aki 

Putyin díszpolgári címe miatt írta ki az egyetem oldalára, hogy ő ehhez „nem adja a nevét”.

A TASZ azzal érvelt, hogy „a kommentelő kitiltása megsértette  az egyenlő bánásmódhoz való jogát. Barna Eszter, a Debreceni Egyetem hallgatója, a politikai véleményét fogalmazta meg egy állami intézmény által mindenki számára biztosított csatornán.” 

A Debreceni Egyetem főépülete
photo_camera A Debreceni Egyetem főépülete Fotó: Wikipedia

Az egyetem meg sem próbálta cáfolni, hogy a politikai véleménye miatt tiltotta ki a hallgatót, de azzal érvelt, hogy ez nem diszkrimináció. Az EBH megállapította, hogy Barna Esztert a politikai véleménye miatt hozta másokhoz képest hátrányos helyzetbe a Debreceni Egyetem, ami jogellenes megkülönböztetésnek, diszkriminációnak minősül - áll a TASZ közleményében.

„Az állami intézmények nem kötelesek olyan oldalakat üzemeltetni, ahol a felhasználók szabadon kommentelhetnek. 

Ha azonban megnyitják a hozzászólás lehetőségét, nem diszkriminálhatnak politikai vélemény alapján, 

az olyan hozzászólásokat is el kell tűrniük, amivel ők maguk egyébként nem értenek egyet” - mondta Szabó Attila, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programjának munkatársa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.