Eljárás indult a Debreceni Egyetem ellen, mert letiltott egy hallgatót, akinek nem tetszett Putyin díszpolgári címe

POLITIKA
2017 november 26., 21:33
comments 176

A Debreceni Egyetem augusztus végén jelentette be, hogy a Szenátus megszavazta a Civis Honoris Causa címet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A döntés ellen tiltakozó tanszékvezetőket a rektor behívatta magához, de a Facebookon is rendet tett az egyetem.

photo_camera Putyin Budapesten, 2017 augusztusában Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A TASZ azt írja a blogján, hogy ügyfelüket, Barna Esztert, az egyetem szociológia szakos hallgatóját azért tiltották le az intézmény hivatalos Facebook-oldaláról, mert kiírta annak üzenőfalára, hogy

Nem adom hozzá a nevem..

A TASZ szerint ennek az lett az eredménye, hogy megtiltottak neki és a többi kritikus felhasználónak minden további kommentelést. "Az egyetem egyébként a pontozásos értékelést is leállította a Facebookon, mert a Putyin díszpolgárrá avatásáról szóló híreket követően több ezren pontozták le az egyetemet. Tehát az egyetem mindent megtett, hogy Eszter vagy mások ne tudjanak nyilvánosan kritikát megfogalmazni a döntéssel szemben" - írja a jogvédő szervezet. Szerintük azonban

"egy állami intézmény nem diszkriminálhat senkit a politikai véleményére való tekintettel. Ha Eszter politikai véleménye az, hogy Oroszország jelenlegi elnöke nem méltó a díszpolgári címre, akkor jogszerűtlen, hogy ő pusztán ezért ne fejezhesse ki a véleményét". 

A TASZ felidézi, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) feladata az, hogy az állami intézményekkel szemben fellépjen, ha azok hátrányosan különböztetnek meg származásra, vallásra, szexuális irányultságra vagy politikai véleményre tekintettel. 

"Ebben az ügyben ez történt. Az EBH nyilatkozattételtre hívta fel a Debreceni Egyetemet az ügyben."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt