Kerényi Miklós Gábor és Pozsgai Zsolt választotta ki a Nemzeti Könyvtár új köteteit

2018 március 1., csütörtök 14:51
138

„Tíz memoár jelent meg egyszerre, ezzel fejezzük be a sorozatot” - emelte ki Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott Nemzeti Könyvtár új köteteinek bemutatóján a parlamentben. Hozzátette: ez az összeállítás nagyon "sok műfajú", szerepel benne napló, valódi memoár, levélfolyam, de igazi szépirodalmi alkotás is.

  • Árva Bethlen Kata önéletírásánál Bencsik Gábor sorozatszerkesztő szerint fontos volt, hogy ne csak férfik szerepeljenek a sorozatban, hanem „asszonyírók” is.
  • Gróf Széchenyi István Naplóját az Újszínház körüli botrányban ismertté vált Pozsgai Zsolt szerkesztette, aki az MTI tudósítása szerint az eredeti szövegből kivette a szerinte már nehezen kontextusba helyezhető részeket és kevésbé érdekes történeteket, így gyakorlatilag „egy hosszú monodrámát” írva.
  • Rákosi Jenő színházigazgató visszaemlékezéseit a zaklatási botrányba belebukott Kerényi Miklós Gábor ajánlotta a sorozatba.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Bencsik Gábor újságíró és Pozsgai Zsolt drámaíró, a Nemzeti Könyvtár sorozat szerkesztői a sorozat új köteteinek bemutatóján az Országházban Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy Kánon címmel szeptemberben megjelenik még egy ráadás kötet: a sorozat 101. darabja bemutatja azt a csaknem 100 írót, akit a Nemzeti Könyvtár sorozat felvonultat és azt a húszat is, akik szerzői jogi problémák miatt nem kerülhettek bele a válogatásba, de ettől még a nemzeti kánon tagjai. Közöttük van mások mellett Molnár Ferenc, Teller Ede, Csurka István és Kertész Imre is - írja az MTI.

A most lezáruló Nemzeti Könyvtár végig különleges vállalkozás volt: százmilliók folytak el rá, a könyvszakma kiakadt, és a nagy nemzeti klasszikusok közé bekerült Bayer Zsolt is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt