Kínában eltüntették négy, Amerikában élő ujgur újságíró rokonait

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Washington Post jelentése szerint a kínai hatóságok eltüntették az amerikai külügyminisztérium által üzemeltetett, az Egyesült Államokból sugárzó Szabad Ázsia Rádió négy, ujgur származású újságírójának Kínában, az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban élő rokonait. A muszlim ujgurok évek, évtizedek óta tartó üldözésben élnek, amit a kínai hatóságok a szélsőséges iszlám veszélyével indokolnak.

Shohret Hoshur, Gulchehra Hoja, Mamatjan Juma, és Kurban Niyaz szerint családtagjaikat, köztük idős szüleiket azért hurcolták el, mert ők az amerikai kormánynak dolgoznak egy olyan rádiónál, ami rendszeresen számol be független forrásokból a hszincsiangi elnyomásról. A négy újságíró közül hárman már honosított amerikai állampolgárok, a negyedik pedig zöldkártyás.

Hoja, aki 17 éve dolgozik a Szabad Ázsiának, úgy tudja, hogy nagyjából húsz családtagja az elmúlt időszakban ki-be jár a börtönből, de például fivérét, Kaisar Keyumot októberben hurcolták el. Szüleivel február óta nem tud kapcsolatba lépni. "Apám fél oldalára lebénult, folyamatos ápolásra szorul. Anyámnak nemrég lábműtéte volt, nagyon gyenge. Egyikük se követett el semmilyen bűncselekményt" - mondta.

Hoshurnak három fivérét börtönözték be. Jumának egy fivére börtönben van, egy másiknak nyoma veszett. Niyaz fivérét 2017 májusában "etnikai gyűlölet érzése" miatt csukták le. Az amerikai székhelyű Commitee to Protect Journalist (CPJ) érdekvédelmi szervezet szerint az, hogy a kínai kormány a családtagjait bünteti azoknak az újságíróknak, akik már kívül esnek a joghatóságán "kegyetlen, már-már barbár taktika". "A kínai kormánynak azonnal el kell számolnia ezeknek az embereknek a hollétéről, egészségi állapotáról, és szabadon kell engednie őket" - mondta a CPJ ázsiai ügyekért felelős koordinátora, Steven Butler. (Via Time, Washington Post)


Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.