Lemondott az elnökjelöltségről Carles Puigdemont volt katalán elnök

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Visszalépett az elnökjelöltségtől Carles Puigdemont október végén leváltott katalán vezető egy Brüsszelben felvett videóüzenetben csütörtökön.

A politikus négy hónapja él önkéntes száműzetésben Belgiumban, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mivel bírósági eljárás indult ellene a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. 

Carles PuigdemontFotó: JOSEP LAGO/AFP

Utódjául Jordi Sánchezt nevezte meg, aki október 16-a óta előzetes letartóztatásban ül, mivel a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta. Puigdemont a béke embereként jellemezte őt, aki szerinte igazságtalanul van börtönben.

Amennyiben ez Jordi Sánchez lesz az elnökjelölt, a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyt adnia ahhoz, hogy elhagyhassa a börtönt, és részt vehessen az elnökválasztásról szóló parlamenti vitán és szavazáson. A spanyol alkotmánybíróság néhány héttel ezelőtt határozatban foglalt állást arról, hogy a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson.

A Carles Puigdemont bejelentette: nemzetközi jogászok egy csoportja a nevében keresetet nyújtott be az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához a spanyol állammal szemben az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának, valamint a polgári és politikai jogok megsértése miatt.

Carles Puigdemont Brüsszelben rögzített üzenetében megerősítette szándékát, hogy nem vonul vissza, és elmondta, hogy a következő napokban ünnepélyes gyűlésre hívja a katalán parlament tagjait ennek az új időszaknak az előmozdítása érdekében, továbbá azért, hogy létrehozzák az úgynevezett Köztársaság Tanácsát, amely a katalán kormánnyal együtt dolgozna tovább a katalán függetlenség érdekében. A volt katalán elnök bízik abban, hogy egy nap szabad emberként térhet vissza Katalóniába. (BBC/MTI)