Szerdán hackertámadás érte a német kormányzati hálózatot

2018 március 1., csütörtök 7:00
64

Hackertámadás érte szerdán a német kormányzati számítógépes hálózatot. A hatóságok "elszigetelt támadásról" beszéltek, amit sikerült ellenőrzésük alá vonni. A hatóságok azokat a sajtóhíreket nem kívánták kommentálni, melyek szerint a támadók a kiberbiztonsági szakmában APT28-nak, a sajtóban Fancy Bearnek nevezett hackercsoport követhette el. Ezt a csoportot a nyugati hírszerzők egyértelműen az orosz katonai hírszerzés részének tartják.

A német belügyminisztérium egyik szóvivője szerint a kormányzati hálózatot felügyelők "prioritásként kezelik, és jelentős erőforrásokat fordítottak" az incidens feltárására és a támadás megakadályozására. További részleteket azonban biztonsági okokra hivatkozva nem kívánt közölni.

Az ellenzéki Zöldek képviselője, a Bundestag digitális ügyekért felelős bizottságát vezető Dieter Janacek szerint a támadás "a Németország elleni háború egyik formája", amely komoly aggályokat vet fel a kormányzati hálózatok biztonságával kapcsolatban. Németországban 2017-ben a választások előtt több jelzést is adtak a titkosszolgálatok arról, hogy az orosz hírszerzés ott is a választások megzavarására, befolyásolására készülhet. Végül a hírszerzés szerint nem történt ilyen, de a veszély még fennáll.

A Bundestag digitális ügyekért felelős bizottsága és a nemzetbiztonsági bizottsága is rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre a történtek tisztázására. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt