Szerdán hackertámadás érte a német kormányzati hálózatot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hackertámadás érte szerdán a német kormányzati számítógépes hálózatot. A hatóságok "elszigetelt támadásról" beszéltek, amit sikerült ellenőrzésük alá vonni. A hatóságok azokat a sajtóhíreket nem kívánták kommentálni, melyek szerint a támadók a kiberbiztonsági szakmában APT28-nak, a sajtóban Fancy Bearnek nevezett hackercsoport követhette el. Ezt a csoportot a nyugati hírszerzők egyértelműen az orosz katonai hírszerzés részének tartják.

A német belügyminisztérium egyik szóvivője szerint a kormányzati hálózatot felügyelők "prioritásként kezelik, és jelentős erőforrásokat fordítottak" az incidens feltárására és a támadás megakadályozására. További részleteket azonban biztonsági okokra hivatkozva nem kívánt közölni.

Az ellenzéki Zöldek képviselője, a Bundestag digitális ügyekért felelős bizottságát vezető Dieter Janacek szerint a támadás "a Németország elleni háború egyik formája", amely komoly aggályokat vet fel a kormányzati hálózatok biztonságával kapcsolatban. Németországban 2017-ben a választások előtt több jelzést is adtak a titkosszolgálatok arról, hogy az orosz hírszerzés ott is a választások megzavarására, befolyásolására készülhet. Végül a hírszerzés szerint nem történt ilyen, de a veszély még fennáll.

A Bundestag digitális ügyekért felelős bizottsága és a nemzetbiztonsági bizottsága is rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre a történtek tisztázására. (Via Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.