A Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy Orbán tényleg az avasi romákat hozta fel negatív példaként a bevándorlóveszélyre

POLITIKA
2018 március 02., 12:56
comments 469

Gulyás Gergely pénteken elmondta, mire gondolhatott a miniszterelnök, amikor a Miskolc TV-nek arról beszélt, hogy „Miskolcon az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak, látták, mi lett belőle, ezt a miskolci emberek pontosan tapasztalták már, mi van akkor, pedig ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be Miskolcra”.

link Forrás

A Fidesz frakcióvezetője szerint a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc Fészekrakó programjára gondolt, és szerinte a miskolciak abban az időben tapasztalhatták meg, milyen, amikor egy ilyen programmal visszaélve érkeznek oda sokan.

Miskolcon az avasi lakótelepre 2005-től nagy számban költöztek be vidékről többgyermekes családok, az állami Fészekrakó program keretében, amely a használt ingatlanok vásárlását támogatta állami forrásból. Csakhogy egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport miatt számos hitelképtelen család hamis igazolásokkal jutott lakáshoz, akik közül sokan már a kezdeti időszakban sem tudták fizetni a törlesztőrészleteket. A csalássorozat miatt indult per 2015-ben zárult le.  

Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján Orbán hasonlatát úgy értékelte, hogy a Fészekrakó program egészen elképesztő együttélési válsághoz vezetett, aminek igenis része volt a cigány-magyar együttélés problémája is.

Elmondta, hogy olyanokat költöztettek be a program a keretében, akik utána az együttélés alapvető szabályait is képtelenek voltak betartani. Szerinte egy ilyen helyzet egy normális gondolkodás szerint veszélyforrás.

Ugyanakkor Gulyás Gergely nem tartja riogatásnak, hogy Orbán Viktor ezt épp a bevándorlással kapcsolatban hozta elő a kampányban, mivel egy megtörtént esetről van szó. Szerinte elmondani, hogy mi történt néhány évvel ezelőtt, valóság.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint elfogadható-e, hogy a kampányban párhuzamot vonnak a bevándorlás és a cigányság integrációs problémái között, Gulyás azt mondta: „Szerintem ez a kampánytól függetlenül is egy komolyan felvethető kérdés. Ugye  azokat a forrásokat, amelyek ma integrációra, társadalmi felzárkózásra rendelkezésre állnak, ezeket szeretnénk a magyar társadalom jelenlegi problémáira költeni. És ezek közül az egyik legsúlyosabb az valóban a magyarországi cigányság helyzete”. Gulyás szerint hogyha itt bevándorlók tízezrei lennének, akkor nyilvánvalóan a magyar államnak erre tekintettel kellene a felzárkózásra rendelkezésre álló forrásokat elköltenie. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.