Elítélték a 17 éves britet, aki Justin Bieber koncertjén akart mészárolni

külföld
2018 március 02., 18:41
comments 226

Egy 17 éves walesi fiatal, Lloyd Gunton életfogytig tartó őrizetbe kerül, de legkorábban is 11 év múlva szabadulhat feltételesen, miután a bíróság kimondta:

terrortámadást akart végrehajtani egy cardiffi Justin Bieber-koncerten.

Gunton az Iszlám Állam nevében akart minél több embert meggyilkolni egy hónappal a manchesteri Ariana Grande-koncerten történt terrortámadás után. A rendőrség azután kezdett vizsgálódni, hogy terrortémájú posztjai voltak a közösségi médiában. A dzsihádot és az Al-Kaidát hirette, és arra utalt, hogy Cardiffban, június 30-án sújt majd le a terror Allah nevében.

Ezen a napon Justin Bieber lépett fel a városban, és Gunton keresési adatai alapján kiderült, alaposan tanulmányozta a koncert helyszínének biztonsági helyzetét. A rendőrség a koncert napján csapott le rá otthonában. A táskájában kalapács és belezőkés is volt, és írt egy levelet, amiben ez állt:

Az Iszlám Állam katonája vagyok, és azért támadtam ma Cardiffban, mert a kormányotok még mindig bombázza Szíriát és Irakot. További támadások jönnek majd.

Az ítélet szerint egyértelműen az volt a cél, hogy ezt a levelet megtalálják a hatóságok, miután végrehajtotta a támadást.

Gunton kitűnő tanuló volt, akinél autizmust állapítottak meg. A védelem szerint valójában nem készült támadásra, csak „volt egy ostoba érdeklődése” a brutális dolgok iránt. (Keresési előzményei között ott voltak a lefejezős videók, és az is, hogyan kell terrortámadást végrehajtani.) A bíróság előtt azt vallotta:

„Tudni akaram, milyen könnyű információt szerezni az interneten azoknak, akik érdeklődnek a terrorizmus iránt. Nem magam miatt, hanem hogy mások milyen könnyen tudják ezt megtenni.”

A bíróság ezt nem fogadta el, és a bizonyítékok alapján egyértelműen arra jutottak, hogy tényleg embereket akart ölni a koncerten. A bíró azt mondja, egyelőre nem látja, hogy mennyi idő múlva lehet biztos abban, hogy már nem veszélyes másokra (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.