Eddig csak a Fidesznek van minden körzetben biztosan induló jelöltje

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Hétfőn lehet utoljára leadni az ajánlásokat a parlamenti választásra. Egy jelöltnek 500 körzetben lakó ember aláírására van szüksége az induláshoz. 

A péntek reggeli állás szerint a Fidesz(-KDNP) az egyetlen párt, ami mind a 106 körzetben leadta az íveket, és minden jelöltjüket nyilvántartásba is vették, azaz hitelesítették, hogy valódiak az aláírások. 

Az MSZP-Párbeszéd szövetség csak 58 körzetben gyűjtött aláírásokat, hiszen 46 helyet a DK-nak, 2-t pedig függetleneknek (Pécs, Veszprém) engedtek át. Az 58 jelölt leadta az íveket, de még csak 44-et hitelesített a Nemzeti Választási Iroda. 

A DK is leadta mind a 46 jelöltjének az íveit, de még csak 27-et vettek közülük nyilvántartásba. 

A Jobbik mind a 106 körzetben gyűjt, 96 jelöltjük adta le az ajánlásokat, és 52-őt hitelesítettek eddig.

Az LMP 80-at adott le, és ebből 45-öt hitelesítettek.

Körzetenként majd' tucatnyi próbálkozó van

Összesen 1226 jelölt gyűjti az aláírásokat, vagyis átlagosan több mint 11,5 jelölt próbálkozik minden választókerületben. Közülük 397-et vettek nyilvántartásba eddig. Összesen 58 párt jelentette be, hogy indítani akar jelöltet, és több mint 700 jelölt adta már le közülük az íveket.

Nyilvántartásba vették még a Momentum 11,  A Magyar Munkáspárt 9, a Közös Nevező 2018 párt 8 jelöltjét. 7 nyilvántartásba vett jelöltje van az Együttnek, A Szegény Emberek Magyarországért Pártnak, a Tenni Akarás Mozgalomnak. 6 nyilvántartásba vett jelöltje van a  az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak, a Kell az Összefogás Pártnak, valamint a Rend és Elszámoltatás Pártnak. További 22 pártnak van még négy, vagy annál kevesebb elfogadott jelöltje, és 6 független jelöltet is nyilvántartásba vettek már.

Összesen 92 olyan jelölt volt eddig, aki ugyan leadta a támogatói íveket, de az NVI nem talált közöttük 500 hiteles aláírást. Ők hétfőig még hozhatnak új aláírásokat. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.