Eddig csak a Fidesznek van minden körzetben biztosan induló jelöltje

politika
2018 március 02., 08:23
comments 60

Hétfőn lehet utoljára leadni az ajánlásokat a parlamenti választásra. Egy jelöltnek 500 körzetben lakó ember aláírására van szüksége az induláshoz. 

A péntek reggeli állás szerint a Fidesz(-KDNP) az egyetlen párt, ami mind a 106 körzetben leadta az íveket, és minden jelöltjüket nyilvántartásba is vették, azaz hitelesítették, hogy valódiak az aláírások. 

Az MSZP-Párbeszéd szövetség csak 58 körzetben gyűjtött aláírásokat, hiszen 46 helyet a DK-nak, 2-t pedig függetleneknek (Pécs, Veszprém) engedtek át. Az 58 jelölt leadta az íveket, de még csak 44-et hitelesített a Nemzeti Választási Iroda. 

A DK is leadta mind a 46 jelöltjének az íveit, de még csak 27-et vettek közülük nyilvántartásba. 

A Jobbik mind a 106 körzetben gyűjt, 96 jelöltjük adta le az ajánlásokat, és 52-őt hitelesítettek eddig.

Az LMP 80-at adott le, és ebből 45-öt hitelesítettek.

Körzetenként majd' tucatnyi próbálkozó van

Összesen 1226 jelölt gyűjti az aláírásokat, vagyis átlagosan több mint 11,5 jelölt próbálkozik minden választókerületben. Közülük 397-et vettek nyilvántartásba eddig. Összesen 58 párt jelentette be, hogy indítani akar jelöltet, és több mint 700 jelölt adta már le közülük az íveket.

Nyilvántartásba vették még a Momentum 11,  A Magyar Munkáspárt 9, a Közös Nevező 2018 párt 8 jelöltjét. 7 nyilvántartásba vett jelöltje van az Együttnek, A Szegény Emberek Magyarországért Pártnak, a Tenni Akarás Mozgalomnak. 6 nyilvántartásba vett jelöltje van a  az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak, a Kell az Összefogás Pártnak, valamint a Rend és Elszámoltatás Pártnak. További 22 pártnak van még négy, vagy annál kevesebb elfogadott jelöltje, és 6 független jelöltet is nyilvántartásba vettek már.

Összesen 92 olyan jelölt volt eddig, aki ugyan leadta a támogatói íveket, de az NVI nem talált közöttük 500 hiteles aláírást. Ők hétfőig még hozhatnak új aláírásokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.