Gigantikus pingvinkolóniára bukkantak az Antarktiszon

TUDOMÁNY
2018 március 02., 12:03
comments 69

Hatalmas pingvinkolóniákat fedeztek fel az Antarktisz-félsziget keleti partjainál, a Weddell-tengeren lévő Veszély-szigeteken. Ez egy eléggé nehezen megközelíthető része a kontinensnek, a kolóniára műholdképek elemzésével bukkantak a kutatók, akik aztán expedíciót is szerveztek a környékre, és drónokkal is fotóztak. A felvételek elemzése alapján 751527 pingvinpárt számoltak össze a szigeteken.

Egy Adélie-pingvin a Veszély-szigeteken a kutatók drónjával.
photo_camera Egy Adélie-pingvin a Veszély-szigeteken a kutatók drónjával. Fotó: Rachael Herman/Stony Brook University/Louisiana State University, Public Domain

 A kutatók szerint nagyon fontos lenne, hogy a Veszély-szigeteket sürgősen pingvin-rezervátummá nyilvánítsák. A kutatók ugyanis 1959-ig visszamenőleg elemezték most a műholdfelvételeket, és ez alapján úgy vélik, hogy a kolónia mérete stabil. Ami nagy szó, mert a globális felmelegedés miatt az Antarktisz-félsziget nyugati oldalán ismert Adélie-kolóniák mérete jelentősen megcsappant az elmúlt években.

"Csak a pingvinek mennyisége elképesztő volt. A víz gyakorlatilag pezsgett a pingvinektől" - mesélte a felfedezésről Michael Poito, a Luisianai Állami Egyetem oktatója, a kutatócsoport tagja. "A kolónia már csak mérete folytán is regionálisan jelentős, már csupán ez is elég indok rá, hogy kiterjesszük a Weddel-tengeri rezervátumot a Veszély-szigetekre is. Mi több, azt is bizonyítja, hogy az eddigieknél jobban kell védenünk a nyugati partvidéket, ahol visszaesett a populáció" - mondta.

A gigakolónia felfedezése azért is jó hír, mert októberben pont ellentétes felfedezést tettek a Petrel-szigeteknél, ahol egy korábban negyvenezer egyedből álló pingvinkolónia friss fészekaljából csupán két egyed maradt életben. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.