Több tízezren vonultak fel a meggyilkolt újságíró emlékére

külföld
2018 március 02., 21:02
comments 111

Több szlovákiai városban tartottak gyászmeneteket a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és élettársa emlékére pénteken. A legnagyobb a pozsonyi felvonulás volt, itt a becslések szerint 20-25 ezren vettek részt a meneten, de Kassán is legalább háromezren tüntettek.

photo_camera Fotó: ALEX HALADA/AFP

A gyászmeneten döntő többségében főiskolás korú fiatalok vettek részt, néhányan transzparenseket vittek olyan szövegekkel, amik az olasz maffia és a szlovák kormány kapcsolatáról szóltak - ez volt Jan Kuciak utolsó cikkénel témája.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A tömeg egy része Robert Fico miniszterelnök lemondását követelte a kormányhivatal előtt. „Börtönbe! Maffia! Forradalom!” - skandálták.


Felszólalt és a tragédia áldozatai előtti főhajtásra szólított fel Andrej Kiska államfő, pozsonyi lapok szerzői pedig a demokráciát fenyegető veszélyekről és a korrupcióról beszéltek. A 444 a helyszínen volt, szombaton részletes tudósítással jelentkezünk.

(MTI, Parameter.sk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.