Kikutatták, milyen foglalkozási kockázatokkal jár a marihuánatermesztés

Az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi 6-7 évben több szövetségi államban is legalizálták a marihuána nagyüzemi értékesítését, rekreációs és/vagy orvosi felhasználását és engedéllyel lehetővé tették a termelését is. Éppen ezért megjelent egy rakás farm, ahol marihuánát termelnek.

Csakhogy míg minden foglalkozásnak megvan a maga szakirodalma, ami tartalmazza az adott munkára jellemző tevékenységek és különleges környezetek egészségügyi kockázatait, addig a marihuánatermesztésnek ilyen irodalma nem volt.

Hát most már van.

Az amerikai Nemzeti Foglalkozásbiztonsági és Egészségügyi Intézet munkatársai 2015 nyarán fel is kerestek egy marihuánatermesztő farmot Washington államban, meginterjúvolták az ott dolgozókat és mintákat vettek a talajból és a levegőből.

Az elemzésük alapján kiderült, hogy a marihuánatermesztés és -feldolgozás ugyan sokszor jár repetitiív mozdulatokkal, ezek azonban valószínűleg nem okoznak mozgásszervi betegségeket, mert nem kell hozzájuk nagy erőt kifejteni. Egyedül a kannabisztőkék kézi tisztítása jelent nagyobb kockázatot a mozgásszervi betegségek kialakulása felé, mert ez még sokkal monotonabb munka, mint a termelés és feldolgozás többi fázisa.

A dolgozók endotoxin-kitettsége nem haladja meg a hollandiai egészségügyi határértékeket (az Egyesült Államokban nincs megállapítva erre vonatkozó határérték), bizonyos gombák és baktériumok nagyobb koncentrációja azonban növelheti a légzőszervi betegségek és allergia kialakulásának kockázatát.

A jelentés alapján az amerikai hatóságok igyekeztek naprakész ajánlásokat megfogalmazni a marihuánatermelők egészségügyi kockázatainak mérséklése érdekében. (Centers For Desease Control And Prevention)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.